Peković: Žena na javnoj funkciji može biti proglašena krivom i bez krivice

"Porodica, socijalno okruženje, predrasude, stereotipi, tradicija itekako imaju uticaja na samopouzdanje žena pri donošenju odluke o tome da li prihvatiti aktivniju ulogu u javnom, političkom životu", rekla je portparolka Demokrata
183 pregleda 13 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 15.05.2015. 10:35h

Situacija u našem društvu svjedoči o tome kako se žene rjeđe odlučuju za aktivniju ulogu u politici, kazala je Anđela Peković, portparolka Demokratske Crne Gore.

"Poznato nam je, iz istorije, da se ženi rijetko pružala prilika da donosi važne odluke. Ali isto tako, znamo da su se mnoge žene, kada bi se našle u situaciji da one budu te koje će donijeti bitnu odluku, čak i u burnim vremenima, proslavile kako čvrstinom i odlučnošću, tako i mudrošću, istakla je Peković.

Ona je dodala da kada se govori o ženama u politici, uvijek se mogu čuti propitivanja o njihovim sposobnostima i kvalitetima.

"U tome proziremo sumnju da žene možda nisu dovoljno dorasle visini zadatka. Dok, kada su u pitanju muškarci, takva propitivanja ne postoje, ili ih rijetko čujemo. Možda u mentalitetu našeg naroda možemo pronaći odgovor na pitanje zbog čega smo skloniji ukazati povjerenje muškarcu, bez obzira na to koliki je njegov stvarni potencijal", kazala je Peković.

Po njenim riječima, kultura i običaji našeg podneblja pretežno nameću ženi dva posla – jedan je onaj koji obavlja na radnom mjestu, a drugi je onaj koji ima u kući.

"Izgleda da sa pristankom žene, običaj teži da postane pravilo. Porodica, socijalno okruženje, predrasude, stereotipi, tradicija itekako imaju uticaja na samopouzdanje žena pri donošenju odluke o tome da li prihvatiti aktivniju ulogu u javnom, političkom životu", rekla je portparolka Demokrata.

Peković smatra da rodnu ravnopravnost ne bi trebalo tretirati kao "žensko", već kao društveno pitanje.

To je prepoznato i na Četvrtoj konferenciji UN o ženama, održanoj u Pekingu 1995., gdje je prihvaćena opšta strategija integrisanja rodnog aspekta u javni život i politku kao pitanje koje ne obuhvata samo povećanje učešća žena u procesima odlučivanja, već je shvaćeno da ravnopravnost između muškarca i žene treba da se definiše kao pitanje ljudskih prava, odnosno neophodan osnovni preduslov za postizanje demokratskog razvoja. Rodna ravnopravnost obuhvata i ugradnju iskustava, znanja, percepcija, kako žena tako i muškaraca u procesu planiranja i uobličavanja, kao i odlučivanja. Posmatrajući političku scenu Crne Gore vidimo da je potrebno još mnogo zalaganja i napora da bi se prevazišle prepreke ostvarivanju ovog standarda", objašnjava ona.

Peković za sebe kaže da pripada partiji koja poštuje ulogu i kvalitete žena u svim sferama života i rada, i u svom programu itekako promoviše ravnopravnost, jednake šanse za sve u skladu sa mogućnostima.

"Demokratska Crna Gora je prepoznala potrebu za daljim razvojem opšteprihvaćene strategije, posebno u situaciji u kojoj Crna Gora, kao kandidat za članstvo u EU, teži da primjeni standarde zapadnih zemalja. Među osnovim ciljevima Demokrata je i rodna ravnopravnost i aktivnije učešće žena u političkom životu, što , samim tim, podrazumijeva i borbu protiv svih vidova diskriminacije. Bez obzira na to što žena koja se nalazi na nekoj javnoj funkciji u političkom i društvenom životu može da bude proglašena krivom bez krivice, što nam svjedoči i poslednji događaj sa direktoricom jedne nevladine organizacije, koja je izložena otvorenim napadima onih koji to ne bi trebalo, i ne bi smjeli da čine", zaključila je Peković.

Bonus video: