Aplaudirali su i Sanaderu i Gruevskom, to je protokolarni doček

Iz URA poručuju da doček Đukanovića u EP ne znači ništa, DF tvrdi suprotno
164 pregleda 30 komentar(a)
Milo Đukanović, Antonio Tajani, Foto: Saša Matić
Milo Đukanović, Antonio Tajani, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 08.10.2018. 05:46h

Aplauzi predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u Evropskom parlamentu (EP) su protokolarni i evropski političari su svjesni njegove prošlosti i autokratskih metoda, ocijenili su iz URA.

Iz DF-a, međutim, poručuju tvrde da način na koji je Đukanović dočekan u Strazburu dokazuje da EU podržava predsjednika DPS-a i njegov režim, a ne opoziciju.

Đukanović je prošle sedmice boravio u posjeti EP, a poslanici su ga dočekali aplauzima. Predsjednik EP Antonio Tajani je nakon Đukanovićevog govora izjavio da mu je čast što se prvi obratio...

Odgovarajući na pitanje da li nakon takvih poruka i dočeka u EP još stoji teza da u EU ne gledaju blagonaklono na Đukanovića i da Crna Gora ne može sa njim na čelu ući u EU, generalni sekretar URA Mileta Radovanić kaže da se zanemaruju dvije važne činjenice.

“Prva je da je aplauz dio protokolarnog dočeka državnika u evropskom domu. Druga, mozda i važnija, da u EP govoru Đukanovića nije prisustvovala ni šestina ukupnog broja poslanika. Treba li podsjećati da je EP aplaudirao i Ivu Sanaderu i Nikoli Gruevskom, tako da to nikako ne može biti adekvatan pokazatelj”.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović tvrdi da je jasno da EU podržava Đukanovića i njegov režim.

“Malo ko u opoziciji je spreman da interese vlastitog naroda i zemlje podredi interesima država EU, kao što to radi Đukanović. Ipak, nedavno su se i u opoziciji ipak javili i takvi poslušnici i beskičmenjaci koji su spremni da služe i urade isto što i predsjednik DPS, ali Đukanović ima prednost u odnosu na njih, zbog ranih radova, posebno u vremenu NATO agresije na SRJ. Dakle, koliko god “evropejci” iz dijela opozicije pokušavaju da prodaju rog za svijeću, sjednica EP je u paramparčad razbila razne podrške Hana, Orava, i sličnih birokrata iz Brisela...”.

Zato DF, dodaje Vučurović, poziva građane i opozicione glasače “da se uzdamo u nas i naše interese”.

“A svi iz opozicije, tzv. slobodnih medija i,,nezavisnih’’ NVO koji već odavno mašu sa navodnom podrškom Brisela, samo obmanjuju javnost i služe tuđim interesima”.

Đukanović ne može oslikavati evropske vrijednosti

Radovanić kaže da političari sa “bekgraundom” kakav ima Đukanović ne mogu biti nosioci demokratskih načela i oslikavati evropske vrijednosti.

“I državnik bilo koje druge zemlje bi bio dočekan i ispraćen na sličan način. Jednostavno, tome ne treba pridavati preveliki značaj jer se radi o protokolarno-proceduralnim formama. Ono na šta treba obratiti pažnju jesu njegove sve izraženije antievropske izjave i sve naglašeniji euroskepticizam. Sve to iz razloga što je jasno da Đukanović nema želju da vodi zemlju ka EU jer što je Crna Gora bliza evropskim standardima to je njegova autokratska vladavina ugroženija”.

Napad na Orava pokazuje dvoličnost Milove politike

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su da atak prorežimskih medija i pokušaj da se medijski razapne šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, samo potvrđuje dvoličnost politike Mila Đukanovića.

“Samo koji dan ranije u obraćanju pred EP, Đukanović je govorio o neminovnosti daljeg puta Crne Gore ka usvajanju evropskih vrijednosti, dok na drugoj strani huška svoje medijske poslušnike da razapinju onoga ko u Crnoj Gori upravo te vrijednosti personifikuje. U ovakvoj konstelaciji različitih Đukanovićevih nastupa u samo nekoliko dana, njegova slika iz Strazbura od prije neki dan ukazuje se samo kao pozadina, na kojoj, kao na bioskopskom platnu, prosto eksplodira svo njegovo licemjerje i perfidnost. Jedva je dočekao urednik nekoliko medija pod svojom..., Milo Đukanović... da istrgne iz konteksta izjavu Orava, i da je takvu ponudi na komentarisanje većem broju instanci u državi”.

Orav se našao na udaru medija bliskih DPS-u, jer je, nakon što je poslanik te partije Ljuiđ Škrelja iznio tvrdnje da mu je u Podgorici prijetio taksista, kazao da je to rizik koji nosi posao poslanika.

Bonus video: