Mustafić: Duga tradicija odnosa Crne Gore i Kosova

On je, tokom izlaganja „Značaj Crne Gore i obnovljene nezavisnosti za Kosovo i region“, ukazao na dugu tradiciju međusobnih odnosa dvije države
107 pregleda 11 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Kabinet potpredsjednika Sulja Mustafica
Suljo Mustafić, Foto: Kabinet potpredsjednika Sulja Mustafica
Ažurirano: 14.05.2015. 15:18h

Crnogorski iseljenici na Kosovu i autohtona albanska nacionalna zajednica u Crnoj Gori čine prirodnu sponu između dvije države, poručio je potpredsjednik crnogorskog parlamenta, Suljo Mustafić, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore u Prištini.

On je, tokom izlaganja „Značaj Crne Gore i obnovljene nezavisnosti za Kosovo i region“, ukazao na dugu tradiciju međusobnih odnosa dvije države.

„Crna Gora je i pored svih iskušenja i grešaka koje je imala, u teškim godinama balkanske drame, uspjela sačuvati ono najdragocjenije – građanski mir i međuetnički sklad, što je kasnije omogucilo da lakše i brže uspostavlja i gradi odnose sa drugim državama u regionu“, kazao je Mustafić.

Krajem devedesetih, kako je rekao, mudrom politikom su izbjegnuta ratna razaranja, kada je Crna Gora primila veliki broj kosovskih izbjeglica i bila utočište u teškim trenucima naroda Kosova.

„Naslonjeni na to nasljeđe, uspjeli smo izgraditi međusobno povjerenje koje rezultira priznavanjem kosovske nezavisnosti i punom odlučnošću da jačamo naše međusobne odnose u svim oblastima. Jedan od temeljenih razloga takve realnosti je što Crna Gora ima značajne zajednice manjinskih naroda koje su dobra spona sa državama u okruženju“, kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, poseban doprinos i vrijednost ima autohtona albanska nacionalna zajednica u Crnoj Gori, koja je i prirodni most koji povezuje Crnu Goru sa Kosovom.

„Prirodna spona između dvije države, jesu iseljenici iz Crne Gore koji žive na Kosovu, i predstavljaju značajnu zajednicu, slojevitu po svojim identitetima, ali u potpunosti utemeljenu u savremeno kosovsko društvo“, naglasio je Mustafić.

Značajan korak u afirmaciji crnogorske manjine na Kosovu treba da bude, kako je naveo, njeno priznavanje u Ustavu Kosova, čime bi se stvorili uslovi za ostvarivanje odgovarajućih prava i punog učešća u političkim procesima i društvenom životu preko legitimnih političkih predstavnika.

„Prošlost nas obavezuje da više i bolje i radimo na izgradnji novih puteva saradnje, u različitim oblastima – politike, privrede, kulture, nauke, obrazovanja i sporta“, kazao je Mustafić.

Samo tako se, kako je kazao, mogu jačati odnosi i zajednički prevazilaziti problemi, uz pomoć balkanskim susjedima, doprinoseći ukupnoj stabilizaciji regiona.

„Time ćemo investirati u našu budućnost koju vidimo kao zajedničku korist - međusobnog poštovanja i uvažavanja i zajedničkog cilja – pune posvećenosti regionalnom povezivanju i evroatlantskim integracijama“ , zaključio je Mustafić.

Kako je saopšteno iz Mustafićevog kabineta, on se, tokom posjete Kosovu, sastao sa potpredsjednicom Skupštine Kosova, Dudom Balje.

„Na sastanku je potencirana važnost parlamentarne saradnje kroz formiranje grupa prijteljstva, kao i saradnja parlamentarnih radnih tijela kroz različite oblasti“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je, kako se dodaje, da je parlamentarna saradnja veoma značajna za produbljivanje i unapređivanje ukupne saradnje Crne Gore i Kosova.

Bonus video: