Hitno sazvati sjednicu Odbora povodom iseljavanja sa sjevera

“Vladajuća koalicija se ponaša kao trafikantska družina koja pitanje siromaštva i regionalnog zaostajanja opustošenog i poniženog sjevera, rješava na pravi mafijaški način – organizovanim izvozom tih 'ljudskih problema' koje je stvorila upravo njihova decenijska pljačkaška politika”, rekao je Pavlović
6 komentar(a)
Odbor za međunarodne odnose, Foto: Boris Pejović
Odbor za međunarodne odnose, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2015. 11:08h

Demokratski front (DF) zatražio je da od predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodraga Vukovića da hitno sazove sjednicu, povodom masovnog iseljavanja bošnjačkih porodica iz Rožaja i iz ostatka sjevera Crne Gore.

„Potrebno je sazvati kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, Raška Konjevića, potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, Rafeta Husovića i direktora Uprave za dijasporu, Predraga Mitrovića, a tema kontrolnog saslušanja biće alarmantno masovno iseljavanje građana Rožaja i ostatka sjevera države“, smatraju u DF-u.

Poslanik DF-a, Koča Pavlović ocijenio je da je radi objektivnijeg sagledavanja problema koji je eskalirao prošlih sedmica, potrebno je pozvati da kontrolnom saslušanju prisustvuju i u njemu učestvuju aktivisti civilnog društva koji prate to dešavanje, i koji su angažovani na zaustavljanju i saniranju tog problema.

On je dodao da bi, konkretne predloge aktivista civilnog društva i humanitarnih organizacija Odbor će utvrditi neposredno prije održavanja kontrolnog saslušanja.

„Zbog izuzetne važnosti ovog problema Odbor će, nakon održanog kontrolnog saslušanja, usvojiti Zaključke i preporuke, kojima će taksativno zadužiti nadležne organe u vezi sa neophodnim koracima koje treba hitno preduzeti kako bi se ovaj alarmantni trend iseljavanja odmah zaustavio a razlozi za iseljavanje urgentno sanirali“, kazao je Pavlović.

On je rekao da je potrebno obaviti kontrolno saslušanje, zarad utvrđivanja stvarnog obima trenda iseljavanja porodica iz opštine Rožaje i iz ostatka sjevera Crne Gore, a o čemu, kako je objasnio, postoje kontradiktorni podaci, kao i zbog potrebe hitnog iznalaženja i preduzimanja mjera kojima će se taj trend zaustaviti.

„Aktuelni i javno praćeni ljudski egzodusi iz Rožaja, baš kao i ona raseljavanja što su se odigrala mnogo ranije, i van javne pažnje poput kontinuiranog egzodusa desetine hiljada stanovnika Bihora, ukazuju na zabrinjavajući pristup koalicije DPS-SDP-BS”, ocijenio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, očigledno je da ta koalicija osiromašene bošnjačke porodice, koje su “žrtve pljačkaške politike vladanja te koalicije”, tretira kao „ljudske probleme“, a ne kao ravnopravne vlasnike države.

“Vladajuća koalicija se ponaša kao trafikantska družina koja pitanje siromaštva i regionalnog zaostajanja opustošenog i poniženog sjevera, rješava na pravi mafijaški način – organizovanim izvozom tih 'ljudskih problema' koje je stvorila upravo njihova decenijska pljačkaška politika”, rekao je Pavlović.

On smatra da egzodus izbjeglica iz Rožaja još jednom potvrđuje staru i dokazanu istinu : onaj ko više puta nerazumno i pogrešno glasa tuđom glavom, a protiv svog interesa, na kraju bude prinuđen da „glasa nogama“, put Bijelog Svijeta, tražeći egzistenciju sebi i svojoj porodici.

„Sramota je za ovaj Odbor, koji uz ostalo sebe zove i skupštinskim odborom za iseljenike, i za Skupštinu Crne Gore da ćuteći posmatra masovno iseljavanje koje se ovih nedjelja odigrava u Rožajama“, zaključio je Pavlović.

Bonus video: