Premijer koji bi u EU to ne radi

“Bila sam iznenađena premijerovom izjavom, jer u osnovi to nije njegov posao. Mislim da on treba da štiti crnogorske građane, ne samo zbog procesa pristupanja EU, već da bi ispunio svoju premijersku dužnost"
40 komentar(a)
Teresa Reintke
Teresa Reintke
Ažurirano: 13.05.2015. 15:46h

Premijer države koja pretenduje da bude članica Evropske unije ne smije da napada civilne aktiviste, već da brani građane koji su meta napada, ocjenila je njemačka poslanica u Evropskom parlamentu Teri Reintke.

Članica Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju (POSP) između EU i Crne Gore smatra da su iznenađujuće optužbe premijera Mila Đukanovića da su autentični snimci koje je objavio tabloid “Informer ”.

“Bila sam iznenađena premijerovom izjavom, jer u osnovi to nije njegov posao. Mislim da on treba da štiti crnogorske građane, ne samo zbog procesa pristupanja EU, već da bi ispunio svoju premijersku dužnost. Umjesto da komentariše takve stvari, trebalo bi da pojača pritisak na državne institucije da ispitaju ko stoji iza napada na Vanju Ćalović”, kazala je ona “Vijestima”.

Na pitanje da li bi se premijerova izjava mogla tumačiti kao ohrabrivanje novih negativnih kampanja, Reintke je kazala da bi “mogla imati i takav efekat”.

“Svakako ne koriste istrazi napada i ne vode ka rezultatima nadležnih organa”.

Reintke je podsjetila da su Deklaraciju POSP-a zajednički usvojili evropski i crnogorski parlamentarci, ističući da je u njoj osuđena kampanja protiv predstavnika civilnog sektora i aktivista. Ona je navela da je osuda pisanja “Informera” pomenuta u dvije deklaracije, i pojasnila da su evropski parlamentarci očekivali da državne institucije reaguju.

“Umjesto da ćuti o tome, Vlada treba da zaštiti građane od takvih kampanja. Očekujemo istragu protiv ljudi koji promovišu kampanju, prije nego protiv onih na koje je usmjerena. Ako smo se zajednički složili oko preporuka, jasno je da očekujemo odgovor zvaničnika, jer u suprotnom ne znam zašto se sastajemo i uopšte raspravljamo o takvim stvarima.”, kazala je ona.

Bonus video: