Jelušić: Kampanja protiv Ćalović ponizila i postidjela časne građane

"Premijer je na svaki način morao izbjeći presuđivanje o navodnoj Ćalovićkinoj krivici"
78 pregleda 0 komentar(a)
Božena Jelušić, Foto: Građanski pokret
Božena Jelušić, Foto: Građanski pokret
Ažurirano: 13.05.2015. 12:44h

Potpredsjedinca Građanskog pokreta URA Božena Jelušić saopštila je da su napadi tabloidnih medija na nevladinu aktivisticu Vanju Ćalović, bili jedno od najgorih zagađenja cjelokupnog javnog diskursa zemlje.

"Ipak, ova kampanja je mnogo više ponizila i postidjela svakog časnog građanina, posebno zbog toga što se rukovodstvo zemlje dovodilo u vezu sa ovim spinovanjem. Jer, bez obzira na različita partijska opredjeljenja građana, rukovodstvo zemlje je zajedničko i ima snažni simbolički i svaki drugi potencijal. U prilog takvom osjećanju građana, a posebno žena koje u raspodjeli društvene moći imaju daleko slabiju poziciju, bilo je i priznanje Američke ambasade da Vanja Ćalović u 2015. ponese priznanje "Hrabra žena", navela je Jelušić.

Dodaje da je izjava premijera Mila Đukanovića pokazala da stvari mogu biti još gore.

"Upravo vodeći računa o realnom, ali i o simboličkom potencijalu svog položaja, premijer je na svaki način morao izbjeći presuđivanje o navodnoj Ćalovićkinoj krivici. Pozivanje da se po svaku cijenu istraži baš ovaj montirani slučaj, a ne mnogi primjeri nečasne tranzicije i korupcije na visokom nivou, dezavuisao je premijersku objektivnost i političku razboritost koja podrazumijeva da se tabloidnim konstrukcijama, sve i da su najtačnije na svijetu, ne smije dozvoliti da prljaju javni diskurs zemlje i ponižavaju njene građane, građanke i rukovodstvo", zaključila je Jelušić.

Bonus video: