Radunović: NATO nije garant mira, ako su u državama na vlasti mafiokratski režimi

Prema njegovim riječima, nedostatak političke volje za neophodnim reformama i zavođenjem vladavine prava, kako u Vladi Đukanovića, tako i u Vladi Gruevskog, biće glavni razlog ako ovaj dio Balkana ispadne iz fokusa EU
71 pregleda 7 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2015. 13:30h

Sakrivanje iza Evropske unije (EU) proizvod je prikrivanja činjenice da se incident u Kumanovu dogodio u području pod snažnim uticajem NATO-a , ocijenio je predsjednik Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović.

Premijer Milo Đukanović kazao je da su mehanizmi stabilnosti Balkana nepouzdani i da se moraju učvrstiti, jer su se problemi u tom regionu dešavali kada god je Evropa dopustila da on padne na margine njene pažnje.

“Sakrivanje iza EU je licemjerno, kad su bezbjednosni izazovi u pitanju, i proizvod je skrivanja činjenice da se incident dogodio u području pod snažnim uticajem NATO-a i vojski njegovih članica”, ocijenio je Radunović.

Upitan da prokomentariše izjave Đukanovića povodom situacije na Balkanu i dešavnja u Makednoniji, on je podsjetio na KFOR i američku bazu Bondstil na Kosovu i Metohiji, odakle su teroristi OVK-a ušli u Makedoniju.

“Podsjetići i na činjenicu da je Albanija članica NATO-a, a Vlada Nikole Gruevskog veliki pobornik atlantskih integracija. To je dokaz da NATO nije nikakav garant mira, ukoliko su u državama na vlasti mafiokratski režimi”, rekao je Radunović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, nedostatak političke volje za neophodnim reformama i zavođenjem vladavine prava, kako u Vladi Đukanovića, tako i u Vladi Gruevskog, biće glavni razlog ako ovaj dio Balkana ispadne iz fokusa EU.

“Đukanović opet pokušava da odgovornost prebaci na nekog drugog. Nadam se da će čelnici EU od sad biti oprezniji u izjavama, uzimajući u obzir sa kim imaju posla”, kazao je Radunović.

On je naveo da su Đukanović i Gruevski 10. oktobra 2008. godine, istovremeno priznali nezavisnu državu Kosovo.

“Priznali su je da bi kupili naklonost nekih važnih međunarodnih adresa i tako, makar za neko vrijeme skrenuli pažnju sa svojih mafiokratskih režima”, kazao je Radunović.

Kako je naveo, oni su svjesno za državu priznali društvo koje u političkom, administrativnom i bezbjednosnom smislu nije imalo kapaciteta da organizuje ni manju opštinu na prihvatljiv način.

“Tim priznanjem su pomogli legalizaciju terorističke organizacije, popularno nazvane “Oslobodilačka vojska Kosova”, predvođene lokalnim zaštitnicima heroinskih ruta”, ocijenio je Radunović.

Kako je objasnio, oni su znali da je njihovo priznanje, ”a ne Avganistana ili Paragvaja”, od krucijalnog značaja za Hašim Tačija i Ramuš Haradinaja u naporima da dobiju pečat, pa da ne moraju više da čekaju mrak, kako bi se bavili “biznisom”.

Radunović je ukazao da smo na primjeru Kumanova bili u prilici da se uvjerimo da je Kosovo i dalje baza za razvoj terorizma, pored činjenice da je najsigurnija ruta za šverc droge i bijelog roblja.

Bonus video: