Pejović: Dobra dinamika u procesu pristupanja EU

Pejović je studente Ekonomskog i Pravnog fakulteta upoznao s fazama procesa pregovora s EU, ukazao na način donošenja pregovaračkih dokumenata i predstavio pregovaračku strukturu koja broji više od 1,3 hiljade ljudi, istakavši da je ona otvorena za sve segmente društva
2 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.05.2015. 18:08h

Crna Gora sa 18 otvorenih poglavlja bilježi dobru dinamiku u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

On je danas učestvovao u debati „Evropski izazovi Crne Gore: dinamika pristupnih pregovora i naučene lekcije“, koja je organizovana na Ekonomskom fakultetu, u okviru obilježavanja Dana Evrope.

Pejović je studente Ekonomskog i Pravnog fakulteta upoznao s fazama procesa pregovora s EU, ukazao na način donošenja pregovaračkih dokumenata i predstavio pregovaračku strukturu koja broji više od 1,3 hiljade ljudi, istakavši da je ona otvorena za sve segmente društva.

“Takođe, pružio je pregled stanja u pregovaračkim poglavljima, istakavši da Crna Gora sa osamnaest otvorenih poglavlja bilježi dobru dinamiku u procesu pristupanja EU”, kaže se u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Imajući u vidu novi pristup u pregovorima i značaj koji vladavina prava ima za cjelokupni napredak u procesu pristupanja EU, Pejović je studente upoznao sa strukturom akcionih planova za 23. i 24. poglavlje i mehanizmom za praćenje njihovog sprovođenja.

“On je istakao da Crna Gora u procesu sprovođenja opsežnih reformi ima podršku EU iz IPA fondova i da za novu finansijsku perspektivu 2014-2020 očekivana podrška iznosi 270,5 miliona eura koja će biti usmjerena na osam sektora “, dodaje se u saopštenju.

Moderator skupa je bila profesorica Gordana Đurović, a učestvovali su i dekan Ekonomskog fakulteta Ana Lalević-Filipović, kao i profesor Miroslav Prokopijević, sa Instituta za evropske studije iz Beograda, koji je govorio na temu Evropske integracije: ekonomski aspekt i kriza.

Bonus video: