DF: Sukobi u Makedoniji ukazuju na problematično stanje na Balkanu

Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Predrag Bulatović su naveli da su zabrinuti zbog oružanih sukoba u Makedoniji, posebno zbog vidljive političke i ideološke pozadine koja ima i šire regionalne konsekvence
11 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Screenshot yotube
Demokratski front, Foto: Screenshot yotube
Ažurirano: 11.05.2015. 16:23h

Oružani sukobi terorista i snaga bezbjednosti u Makedoniji jasno ukazuju da je stanje na Balkanu veoma problematično, ocijenili su članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost iz Demokratskog fronta (DF).

Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Predrag Bulatović ocijenili su da sukobi u Makedoniji ukazuju da su razne forme i oblici ekstremističkih ideologija i velikodržavnih projekata postali ozbiljna prijetnja miru i stabilnosti svih država u regionu.

Oni su naveli da su zabrinuti zbog oružanih sukoba u Makedoniji, posebno zbog vidljive političke i ideološke pozadine koja ima i šire regionalne konsekvence.

Članovi odbora za bezbjednost iz DF su, kako navode, u više navrata upozoravalli na činjenicu da je novi Strateški plan odbrane koji je oktorisala ministarka odbrane neusaglašen sa realnim izazovima i rizicima po nacionalnu bezbjednost.

"I da u sebi ne sadrži ozbiljne sistemske odgovore na prijetnje koje sa sobom donose esktremizmi, terorizam i neki novi velikodržavni projekti koji ozbiljno i opasno ugrožavaju suvereniet, teritorijalni inegritet, ustavni poredak države Crne Gore, mir i bezbjednost građana", navodi se u saopštenju iz DF-a.

Aktuelni režim se, kako se navodi, pitanjima ekstremizama i terorizmom bavio na nivou dnevno-političkih manipulacija u cilju sticanja jeftinih političkih poena kod domaće, a posebno međunarodne zajednice.

"S druge starne, permanentno se slabi borbena gotovost oružanih snaga, njihova popunjenost i opremljenost savremenim borbenim sredstvima i tehnikom. Novim Strateškim planom odbrane ministarka poručuje da je glavna bezbjednosna prijetnja višak naoružanja, a glavni cilj rasprodaja oružja, tehnike i municije preko raznih švercerskih firmi, koje postaju i strateški partneri Vlade Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

DF, kako se dodaje, sa zabrinutošću prati eskalaciju esktremizama, s jedne strane, i sistematsko angažovanje režima na smanjenju odbrambene moći države i značaja vojske i patriotizma kao osnovnih elemenata sistema odbrane svake ozbiljne države.

Mandić, Medojević i Bulatović podsjetili su da se Front zalaže za korjenitu reformu sektora bezbjednosti i odbrane.

"Iz kojih treba odstraniti političke aktiviste režima, saradnike stranih službi i organizovanog kriminala, a nakon toga značajno povećati brojnost vojske, koju treba modernizovati i opremiti za sve izvjesnije prijetnje ugrožavanja suverenosti i teritorijalnog integriteta zemlje i odbrane njenih granica", navodi se u saopštenju.

U DF-u smatraju da su izazovi i prijetnje brojne i izuzetno opasne, a da Vlada to ignoriše i slabi odbrambenu moć zemlje.

"Što ocjenjujemo opasnim po vitalne nacionalne interese koje nema ko da štiti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: