Bah Kunke: CG s punim pravom u EU

Bah Kunke bila zainteresovana za stanje marginalizovanih grupa u društvu, posebno Roma, jer Švedska ulaže značajne napore u vezi sa njihovom integracijom
1 komentar(a)
Alis Bah Kunke, Suad Numanović, Foto: Gov.me
Alis Bah Kunke, Suad Numanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.05.2015. 12:29h

Švedska podržava proširenje Evropske unije i vjeruje da će se i Crna Gora s punim pravom naći među državama članicama, rekla je ministarka kulture i demokratije Alis Bah Kunke.

Ona je razgovarala sa ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem u okviru međunarodnog ministarskog IDAHO Foruma koji je danas počeo u Budvi.

Forum se ove godine bavi temom okončanja nasilja i zločina iz mržnje i rezultatima u oblasti zaštite i unapređenja položaja LGBTI populacije.

Navodi se da je Bah Kunke bila zainteresovana za stanje marginalizovanih grupa u društvu, posebno Roma, jer Švedska ulaže značajne napore u vezi sa njihovom integracijom.

„Rasizam je, nažalost, i dalje veoma prisutan, osobito kada je riječ o Romima i LGBTI populaciji“, kazala je ona, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Numanović je pohvalio korpus antidiskriminacionih zakona koji su kompatibilni sa mišljenjem Evropske komisije i usklađeni sa međunarodnim zakonodavstvom.

„Nakon tog značajnog iskoraka, vrlo je bilo važno da lokalne samouprave akcionim planovima realizuju mjere koje se odnose na integraciju ranjivih društvenih grupa“, rekao je Numanović.

Bonus video: