Dan Evrope obilježen u Nikšiću

Dedović je kazao da je vrijeme se svi zajedno okrenemo evropskim vrijednostima kao što su vladavina prava, demokratija i sloboda.
68 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Dedović, Sonja Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Aleksandar Dedović, Sonja Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.05.2015. 12:26h

NVO „Alfa centar“ i Umjetnicki centar “Korak” organizovali su na Trgu slobode u Nikšiću zabavno-muzički program povodom obilježavanja Dana Evrope.

“Nije slučajno baš ovaj datum izabran kao Dan Evrope koji već trideset godina slave građani Evrope. Temeljni principi Evropske Unije upravo su mir i sloboda među narodima. Svaka zemlja koja demokratskim putem odluči da pristupi Evropskoj uniji prihvata i njene fundamentalne vrijednosti kao što su mir i solidarnost”, kazala je Sonja Nikčević, predsjednica SO Nikšić.

Istakla je da moramo pamtiti sve koji su utkali svoje živote da bi izborili slobodu koju danas slavimo i Istakla primjer dvadesetdevetogodišnji studentA prava Ljuba Čupića, koji je na današnji dan prije 73.godine. strijeljan na Petrovoj glavici u starom groblju.

“Pred očima mi je lik legendarnog Ljuba Čupića koji svojim prkosnim osmijehom sa lisicama na rukama govori više od svih riječi Njegov lik, simbol je nepokorene slobode”, kazala je Nikčević.

Prema njenim riječima i proslava na nikšićkom Trgu osnažuje osjećaj da je sve bliži datum kada će Crna Gora postati punopravan član Evropske Unije.

„Crna Gora slijedi tradiciju slobodarstva koju je vjekovima baštinila. Mi danas želimo da udruženi u porodicu evropskih naroda tu ideju osnažimo. Naš put ka Evropskoj Uniji je logičan , slobodarska tradicija je upravo jedna od temeljnih vrijednosti koje sa ponosom možemo utkati u svoju i evropsku budućnost“, istakla je Nikčević.

Direktor „Alfa centra“ Aleksandar Dedović kazao je da je vrijeme se svi zajedno okrenemo evropskim vrijednostima kao što su vladavina prava, demokratija i sloboda.

„Slobodarski Nikšić vrlo dobro zna šta znači sloboda i zato će nas ove mlađe generacije učiti da cijenimo i unaprijeđujemo ostale evropske vrijednosti, kako bi i Nikšič i Crna Gora u najskorije vrijeme zaslužili epitet evropskog grada u evropskoj državi “, istakao je Dedović.

Delegacija Skupštine opštine Nikšić, Vojske Crne Gore i UBNOR-a položila je cvijeće na spomenik palih boraca pod Trebjesom., dok su se članovi izviđačkog odreda “Orlovi” i mladi SDP-a NIkšić poklonili sjenima Ljuba Čupića. Sa njima je bila i Staronikšićanka Dragica-Gaga Abramović, koja sada živi u Podgorici i koja je godinama bila jedina osoba koja vodi računa o grobu nikšićkog Če Gevare i to samo zbog slike koju još iz djetinjstva čuva u srcu – Ljubove podignute svezane ruke u znak pozdrava, osmijeh koji prkosi smrti, ponos i gordost koja se rijetko sreće.

“Mladi su izrazili želju da im pričam o Ljubu Čupiću i njegovom herojstvu, što sam ja jedva dočekala. Srećna sam što se omladina vratila Ljubu i što se sjeća njegovog herojstva“,kazala je Abramović.

Bonus video: