Program DPS-a na javnoj raspravi

Kandidati za predsjednika mogu biti predloženi i na samom kongresu
74 pregleda 3 komentar(a)
Milo Đukanović, Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2015. 20:03h

Izmijenjeni statut i program Demokratske partije socijalista (DPS) trebalo bi da budu usaglašeni do 20. maja, saznaju "Vijesti" u toj partiji.

Predsjedništvo DPS-a je u januaru predložilo da se program i statut partije promijene na kongresu, "u skladu sa novim potrebama države".

Izvor iz DPS-a rekao je "Vijestima" da se očekuje da ta dva dokumenta budu usaglašena do kraja maja, kao i da će u toku mjeseca biti održana javna rasprava o njima.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je da "sve aktivnosti u partiji teku do 20. maja". Upitan da li je završena procedura predlaganja kandidata za predsjednika DPS-a i ko je predložen, Milošević je kazao da se kandidati za predsjednika mogu biti predloženi i na samom kongresu.

U partiji Mila Đukanovića u toku je i procedura biranja predsjednika opštinskih odbora partije, a za izbor šefova OO ne mora se zakazivati posebna sjednica, već nakon što oni budu predloženi od strane članova mogu biti birani i na elektronskoj sjednici.

Značajnih promjena u programu nije bilo na posljednjem Kongresu 2011. iako je tada Đukanović najavljivao da će pokušati objedinjavanja pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizaciju. Najveću promjenu programa DPS-a je napravio na četvrtom kongresu 1999. godine, što je ponovio i u programu od 2003. kada se, godinu nakon potpisivanja beogradskog sporazuma kojim je formirana SCG, zvanično zalažio za demokratsku, međunarodno priznatu i nezavisnu Crnu Goru. Značajnih promjena bilo je 2007., kada se u programu pominje “društvo evropskih i evroatlantskih integracija” i “moderni autoputevi kao prioritet bez odlaganja”. Sedmi kongres DPS-a biće održan 20. juna.

Bonus video: