Štajnmajer: Voljeli bi da ima više primjera kao što je Crna Gora

„Izgradili smo i unaprijedili pregovaračku strukturu s više od 1300 eksperata. Od tog broja 30 odsto su predstavnici civilnog sektora. Zato se proces pregovora Crne Gore smatra najotvorenijim od svih dosadašnjih“, naveo je Đukanović
13 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Frank-Valter Štajnmajer, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.05.2015. 16:52h

Vlada Njemačke snažno podržava integracione procese Crne Gore, rekao je šef diplomatije te države, Frank-Valter Štajnmajer, navodeći da Crnu Goru uvijek potencira kao uspješan primjer u regionu.

Sa Štajnmajerom je danas razgovarao crnogorski premijer Milo Đukanović, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Berlinu, na poziv predsjednika Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga, Gintera Krihbauma.

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku ocijenjeno da su odnosi Crne Gore i Njemačke u odličnoj i opuštenoj fazi.

“Crnu Goru uvijek potenciram kao uspješan primjer u regionu i htjeli bi vidjeti više primjera kao što je Crna Gora”, rekao je Štajnmajer.

Šef njemačke diplomatije je izrazio zadovoljstvo zbog prilike za susret sa premijerom Đukanovićem, naglasivši uspjeh integracionih procesa Crne Gore i potvrdivši snažnu podršku Vlade Njemačke tom strateškom crnogorskom spoljno-političkom cilju.

Đukanović je ukazao na značaj nastavka integracionog procesa za cijeli region i njegovu stabilnost.

“Integracija je put jačanja stabilnosti regiona i zato je važno sačuvati politiku otvorenih vrata. To je važno i za Evropu i za stabilnost Balkana”, rekao je Đukanović.

Sagovornici su razgovarali i o regionalnim prilikama i razvoju Berlinskog procesa, koji predstavlja snažan impuls razvoju i povezivanju regiona sa EU.

Đukanović je, tokom posjete Odboru za evropske poslove Bundestaga, rekao da Crna Gora ne zaboravlja da je Njemačka važan dio svih njenih dosadašnjih uspjeha i da potvrdio spremnost za jačanje partnerstva i sveobuhvatne saradnje.

„Crna Gora i druge zemlje aspiranti svoje obaveze na putu ka EU i NATO mogu ispuniti jedino uz razumijevanje i pomoć evropskih partnera. U tome posebno važnu ulogu imaju ključne zemlje, kao što je Njemačka“ rekao je on.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer u svom izlaganju naveo da Crna Gora ostaje posvećena Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU.

„Imamo stopostotnu usaglašenost sa njenim stavovima. Ostvarili smo gotovo potpunu usklađenost i s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti. Mi vjerujemo da političko rješenje krize u Ukrajini nema alternativu. Zato smo se bez kolebanja pridružili svim stavovima EU“, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da su strateški ciljevi državne politike integracija u EU i u NATO, ocjenjujući da je Crna Gora daleko odmakla u tim procesima.

„ Koliko će oni trajati zavisiće od unutrašnje spremnosti naše države. Nijesmo opterećeni rokovima. Fokusirani smo na kvalitet reformi. To je naš najvažniji državni i nacionalni interes“, poručio je Đukanović.

On je dodao da je država intenzivirala aktivnosti u susret očekivanom pozivu za NATO do kraja ove godine.

„To je sudbinski važno i za proces evropske integracije Crne Gore. Mi smatramo da članstvo u NATO ima i regionalni, i daleko širi značaj. To je važno i za Evropu, kao i za samu Alijansu. Predano radimo, i vjerujemo da je naš optimizam za dobijanje poziva opravdan“, kazao je Đukanović.

On je dodao da će mnogo više vremena i napora trebati za pregovarački proces sa EU.

„Izgradili smo i unaprijedili pregovaračku strukturu s više od 1300 eksperata. Od tog broja 30 odsto su predstavnici civilnog sektora. Zato se proces pregovora Crne Gore smatra najotvorenijim od svih dosadašnjih“, naveo je Đukanović.

On je rekao da će progres u drugim poglavljima zavisiti od napretka vladavine prava, kao i da se u junu očekuje nastavak dobre prakse otvaranja novih poglavlja, što će značiti novi podstrek za nove reforme.

Đukanović je ukazao da je prema najnovijim istraživanjima Freedom House, Crna Gora u pogledu medijskih sloboda najbolje rangirana država Zapadnog Balkana, i da se nalazi na 79. mjestu, među 199 država koje su ocjenjivane.

Crna Gora će, dodao je, u skladu s rokovima iz akcionih planova za poglavlja 23. i 24. do juna dobiti novog specijalnog tužioca, i tim tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Radimo i na uspostavljanju specijalnog odjeljenja pri Višem sudu u Podgorici za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina, kao kompatibilne institutucije specijalnom tužilaštvu.“, kazao je Đukanović.

On je naveo i da je istovremeno, u Upravi policije u toku formiranje specijalizovanih policijskih jedinica za finansijske istrage, krijumčarenje i ilegalne migracije, koje će, takođe, biti podrška specijalnom tužiocu.

Đukanović je podsjetio da se nakon promjene Ustava, proteklih godinu i po predano radilo na zakonodavnim reformama. „Usvojili smo, ili unaprijedili 34 zakonska akta samo iz oblasti vladavine prava2.

„Ali, pitanje vladavine prava doživljavamo prevashodno kao imperativ i pretpostavku ukupnog društvenog razvoja. Zato smo prioritetno posvećeni izgradnji stabilnih institucija, unapređenju pravne države, time i razvoju demokratije“, poručio je premijer.

On je ocijenio da je od izuzetne važnosti što je i cijeli region na evropskom kursu.

„ Berlinski proces koji je u avgustu prošle godine inicirala kancelarka Merkel snažan je podsticaj i ohrabrenje za proevropske snage na Zapadnom Balkanu. Drago mi je što je naše viđenje značaja infrastrukturnog povezivanja balkanskih država, i konekcije na evropske koridore, prezentirano na sastanku u Berlinu, prepoznato u politici Evropske Komisije za region Jugoistočne Evrope“, kazao je Đukanović.

On je rekao da Crna Gora zagovara održive i kvalitetne projekte koji će povezati region, unaprijediti infrastrukturne veze sa Evropom, i omogućiti i bolju međusobnu saradnju.

„ Vjerujemo da će avgustovski sastanak u Beču rezultirati konkretnim odlukama, i time potvrditi kredibilitet politike proširenja EU, i osnažiti naša evropska nadanja“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: