URA U BUDVI

Abazović: Što DPS bude imao manje podrške, to će Crna Gora imati više

U ovom skoro trodecenijskom periodu spoznali smo da se bez svega može živjeti, ali treba da se svi zapitamo, kako ćemo bez pravde umrijeti, ako je ne vratimo,“ zaključio je Glendža
32 pregleda 28 komentar(a)
Radomir Glendža, Foto: Vuk Lajović
Radomir Glendža, Foto: Vuk Lajović
15.02.2019. 06:36h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović poručio je da što DPS bude imao manje procenata podrške, to će Crna Gora imati više.

Gostujući na izbornoj konvenciji opštinskog odbora Građanskog pokreta URA u Budvi, Abazović se osvrnuo na istraživanje javnog mnjenja koje je objavio vrh DPS, po kome URA ima pet odsto podrške.

„Ja mogu vrlo odgovorno da kažem da su ti podaci dva odsto manji od onoga što je tačno. Znači njihov rezultat je dva odsto viši nego što zaista jeste, a naš dva odsto manji. Ali to nije bitno, već da se pošalje poruka: da što ni budu imali manje procenata, to će Crna Gora imat više, što oni budu slabiji to će Crna Gora i cnogorski građani biti jači. Ko to ne razumije, ko to misli da je puko politikanstvo,  ne znam šta da kažem. Ne traži URA podršku samo za sebe, ne moraju građani da glasaju URA-u, ako misle da ona ne zaslužuju, ali moraju da traže promjene. Moramo se oko toga svi angažovati, promjene ne mogu da dođu same od sebe", kazao je Abazović večeras, te dodao: 

"Prva stvar koju Crna Gora mora da uradi je da izvede prostu smjenu vlasti. To je prvi preduslov postojanja demokratije. Demokratija ne postoji u sistemu gdje nema periodične promjene vlasti. To ne znači da će proizvesti bolji kvalitet, ali to je preduslov svih preduslova da bi na taj kvalitet mogli da računamo. Zato je poruka za sve građane, kumove, rodbine, kumove, braću da pomognemo ovoj Crnoj Gori da uradimo ono što su uradile sve demokratske zemlje, da nemamo dominaciju jednog čovjeka i jedne pratije. Nije potrebno EU da ima još jednu Bjelorusiju u srcu Evrope".

Osvrćući se na egzodus građana sa sjevera i odlazak u obećane zemlje Zapdne Evrop, Abazović je srkastično kazao da je „to izvanredno dostignuće koje EU prepoznaje u ekonomskoj politici Vlade  Crne Gore“.

„To je najveći dokaz kvalitetnih privatizacija, stabilnosti javnih finansija, krunski dokaz pametne ekonomske politike koja se vodila u našoj zemlji, da ona na kraju ostane i bez svojih resusra, a kako je  krenulo i bez svojih građanam,“ naveo je on.

Pozdravljajući osnivanje prvog opštinskog odbora URA u Crnoj Gori, kao i izbor Radomira Glendže za predsjdnika odbora u Budvi, Abazović je kazao da je Budvi potrebno osvježenje.

„Budvi su potrebni hrabri, dostojantsveni i moralni ljudi kako bi zaista učinili korisno ne samo za Budvu nego i cijelu Crnu Goru. Budva je uz Podgoricu jedina tvrđava DPS koja ne smije da padne. Svi  ostali gradovi, računjući Nikšić, DPS je spreman da prepusti, ali Budvu i Podgoricu ne. Ubijeđen sam da u Budvi na sljedećim lokalnim izborima neće pobijediti“, ocijenio je Abazović.

Potpredsjednica URA Božena Jelušić poručila da se smjena vlasti događa na izbornom mjestu.

„Ovoj zemlji više ne treba događanja naroda i rušenja ovoga što je već izgrađeno, ali se mora brzo, efikasno i na svaki način na izbornom mjestu pomijeniti sadašnja vlast. Zato ćemo pokušati u ovom  gradu, koliko znamo i umijemo, koliko nam dozvoljava naša tručnost, početi od svih stvari koje su problematične. Nećemo ih samo kritikovti, već ćemo govoriti uvijek o rješenjima,“ kazala je ona i  pozvala sve Budvane da se priključe, jer osnivanjem 22-članog odbora vrata nijesu zatvorena, već otvorena za sve koji žele promjene.

Jelušićka je takođe ukazala na problem iseljavanja stanovništva navodeći da crnogorska nacija stari, a da se podzakonskim aktima ne može riješiti problm depopulizacije Crne Gore.

„URA stoji čvrsto na stanovištu da se stvari ne rješavaju podzakoskim aktima, da se ne riješevaju time što ćemo čarobnim štapićim odlukama o zapošljavanju pokušati da zadržimo te radnike, jer oni prosto neće tu da budu. Oni ovdje nemaju uslove, nemaju mogućnosti da napreduju, da zarade, da formiraju porodice. Naša nacija stari, kao što stari njemačka, fransucka nacija. Ali ta njemačka nacija ima promućurnu, dalekosežnu politiku, i ona će prigrliti sve naše radnike u punoj reproduktivnoj snazi, mlade ljude koji će moći da imaju djecu, a mi ćemo kao zemlja stariti,“ naglasila je.

Nakon što je novoimenovani opštinski odbor od 22 člana izbran, oni su jednoglasno za predsjednika imenovali Radomira Glendžu.

„Mi živimo u kontrolisanoj državi u kojoj se od ljudi učini ili pokuša učiniti obradivi materijal, a što ima za cilj da se građani osjećaju neslobodnim i zavisnim. Kada ćemo shvatiti, da ko nas je jednom prevario uvijek će nas varati, a koliko su nas samo puta do sada prevarili, koliko krali, strašili, zavađivali, djelili...Zato je vrijeme da se govori, vrijeme je da mijenjamo zlo koje nas je sve zadesilo. U  ovom skoro trodecenijskom periodu spoznali smo da se bez svega može živjeti, ali treba da se svi zapitamo, kako ćemo bez pravde umrijeti, ako je ne vratimo. Poruka mora biti jasna, nećemo vam više dozvoliti da kradete našu državu, jer je kroz vjekove skupo plaćena, a to što smo do sada samo nijemo posmatrali, kalkulisali, gledali svoj interes, više nećemo ni čas, jer vrijeme ističe,“ zaključio je Glendža.