Pejović: Iskustvo Crne Gore dragocjeno za Srbiju

Pejović je naglasio važnost regionalne saradnje u procesu pristupanja EU, istakavši da ona doprinosi dinamici i kvalitetu reformi koje na putu prema punopravnom članstvu
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2015. 16:52h

Iskustvo Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) dragocjeno je za Srbiju, ocijenjeno je tokom dvodnevne posjete državnog sekretara za evropske integracije Aleksandra Andrije Pejovića Beogradu.

Kako je saopšteno iz Minstarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Pejović se u Beogradu sastao sa šeficom Pregovaračkog tima Srbije, Tanjom Miščević, direktoricom Kancelarije za EU integracije Ksenijom Milenković, savjetnikom predsjednika Srbije za vanjsku politiku Ivanom Mrkićem, članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije i šefovima pregovaračkih grupa.

Sastanci su, kako se navodi, bili prilika za razmjenu mišljenja o toku reformi, ostvarenom napretku, izazovima u pregovaračkom procesu, kao i za razmatranje mogućnosti intenziviranja saradnje u pojedinim oblastima u pravcu efikasnijeg i kvalitetnijeg ispunjavanja obaveza u susret članstvu u EU.

Pejović je naglasio važnost regionalne saradnje u procesu pristupanja EU, istakavši da ona doprinosi dinamici i kvalitetu reformi koje na putu prema punopravnom članstvu.

On je ponovio da će Crna Gora nastaviti da, kroz prenos znanja i iskustva iz vođenja pregovaračkog procesa, pruža podršku kolegama iz Srbije u pravcu dostizanja evropskih standarda i većeg kvaliteta života.

„Crna Gora, koja ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja u procesu pregovora, može kroz savjete i iskustvo mnogo toga korisnog prenijeti Srbiji i olakšati joj dalje napredovanje u procesu pristupanja”, istakao je Pejović.

Njegovi sagovornici su, kako se navodi, pohvalili dinamiku i kvalitet reformi koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja, i ukazali da je, u cilju održavanja reformskog zamaha i daljeg napredovanja prema članstvu, neophodno održavati dobru bilateralnu i regionalnu saradnju, posebno kroz sprovođenje projekata od zajedničkog interesa.

“U tom pravcu, razmotreno je skoro održavanje prvog sastanka Zajedničkog odbora, u okviru Sporazuma između vlada dvije države, koji je uspostavljen u skladu sa obostranim obavezama iz procesa pristupanja EU, kaže se u saopštenju.

Pejović je tokom posjete Beogradu, zajedno sa šeficom Pregovaračkog tima Srbije, održao predavanje za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na temu Novi pristup u pregovorima o članstvu u EU - iskustva Srbije i Crne Gore.

Bonus video: