Prestrojavanje u SDP-u uoči Kongresa: Jača pritisak na uticajne igrače

Iako je kritikovao podgoričku vlast, Suhih stao uz Brajovića, dok je Banović indirektno podržao Krivokapića
21 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2015. 15:47h

Približavanjem kongresa Socijaldemokratske partije (SDP) jačaće i unutarstranački pritisak, što bi moglo natjerati pojedine funkcionere da značajno promjene političku retoriku u javnim nastupima. Iako su do sada uticajni funkcioneri izbjegavali da javno podrže nekog od kandidata za lidera stranke, takve poruke mogle bi biti brojnije uoči Kongresa kako bi se pojačao pritisak na delegate.

Ističući da će kongres SDP-a odrediti političku sudbinu mnogih uticajnih funkcionera, Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da će unutrašnje tenzije rasti do 3. juna.

"Na kongresu se odlučuje o daljem razvoju partije, odnosno da li je izabrala sudbinu satelita DPS-a sa tendencijom potpunog gubitka identiteta ili će pokušati da se revitalizuje i povrati dio koalicionog kapaciteta. Zato će to biti do kraja neizvjesna borba za svakog funkcionera čiji glas može prevagnuti”, smatra Marić.

Da su tabori Ranka Krivokapića i Ivana Brajovića već počeli borbu za svakog funkcionera, pokazale su izjave Džavida Šabovića koji je otvoreno stao uz šefa stranke, ali i prisustvo Vujice Lazovića, Damir Šehovića, Mića Orlandića tokom predavanja kandidature Brajovića.

Uz Brajovića je tada bio i Đorđe Suhih, koji je godinama pratio Krivokapićevu politiku prema podgoričkom gradonačelniku Miomiru Mugoši i ukazivao na korupciju unutar gradske vlasti. Ipak, ulaskom u koaliciju sa DPS-om Suhih je ublažav a o prijetnje da će formirati komisiju za ispitivanje Mugošinih poslova.

S druge strane uticajni funkcioner cetinjskog SDP-a Borislav Banović, koji sa šefom stranke javno polemisao oko podrške Mugošinom imenovanju za ambasadora u Sloveniji, uoči kongresa indirektno je podržao Krivokapića.

Marić smatra da bi na konačno izjašnjavanje kongresu mogli uticati i lični odnosi.

"Očigledno je da se kod Suhiha radilo o ličnom sukobu sa Mugošom, a nikako o programskim razlikama. Vjerujem da nikom nije iznenađenje što će mnogi funkcioneri SDP-a na visokim funkcijama odlučiti da ostanu u zagrljaju DPS-a”, smatra on.

Suhih prijetio komisijom, pa zaboravio na Mugošine poslove

Iako je nakon izbora za šefa podgoričkog parlamenta tvrdio da će nova gradska vlast preispitati zakonitost brojnih Mugošinih ugovora i formirati posebnu komisiju koja bi se bavila aferom “Carine” i dodjelom gradskog zemljišta KAP-u, Suhih je krajem prošle godine u nekoliko navrata prolongirao formiranje komisije koja bi se time bavila.

Predsjednik gradskog parlamenta je u oči lokalnih izbora prošle godine tvrdio i da je Glavni grad sumnjivo zadužen oko 40 miliona, kao i da nezavisni revizori treba da provjere poslovanje u proteklim godinama, kao i da je podgorička vlast pojedinačno za po nekoliko hiljada eura oštetila više stotina bivših i sadašnjih radnika lokalne samouprave tako što im je posljednjih nekoliko godina isplaćivala manje zarade od zakonom predviđenih.

On je DPS kritikovao i da je političkom trgovinom došao do većine u gradskoj Skupštini, kao i da gradska administracija “odgovara sa što manje argumenata i što bezobraznije”.

Marić: Nakon Podgorice, Krivokapićevo liderstvo upitno

Marić smatra da je jačanje protivnika Krivokapićevoj politici bilo očekivano nakon neuspješnih pregovora sa opozicijom o formiranju vlasti u Podgorici. Krivokapić, tvrdi on, nije imao većinsku podršku u stranci za saradnju sa opozicijom zbog čega su trzavice u stranci bile neminovne.

"Krivokapić je na podgoričkim izborima pokušao da napravi jedan radikalniji zaokret u pozicioniranju SDP-a na političkoj sceni, vjerujući da će za takav manevar dobiti većinsku podršku u partijskim organima. Kako se to nije desilo, frakcija koja zagovara koaliciju sa DPS-om bez alternative krenula je u preuzimanje dominacije u partiji, a kao posljedica desio se i protivkandidat šefu stranke”, smatra on.

Bonus video: