PzP: Nezakoniti glasovi iz dijaspore vladajućoj koaliciji donijeli tri mandata

rema podacima iz operativnog štaba DPS, kako navode, na izborima prije tri godine, za vladajuću koaliciju je glasalo 2.179 državljana BiH, 3.160 državljana Srbije, 145 državljana Hrvatske i 1.331 državljana drugih država
87 pregleda 3 komentar(a)
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2015. 12:14h

Na osnovu podataka iz operativnog štaba DPS na izborima 2012. godine za koaliciju DPS-SDP-BS je glasalo 6.895 birača iz dijaspore, koji nijesu mogli glasati jer ne zadovoljavaju rezidencijalni uslov u skladu sa članom 45 Ustava Crne Gore, prema kojem "pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori". Na izborima 2012. godine za vladajuću koaliciju je protivustano i protizakonito glasalo 6.895 birača iz drugih država koji ne zadovoljavaju rezidencijalni uslov, na osnovu kojihje koalicija DPS-SDP-BS dobila nezakonita tri mandata u Skupštini, saopšteno je iz Pokreta za promjene.

Prema podacima iz operativnog štaba DPS, kako navode, na izborima prije tri godine, za vladajuću koaliciju je glasalo 2.179 državljana BiH, 3.160 državljana Srbije, 145 državljana Hrvatske i 1.331 državljana drugih država.

"Ovo je još jedan u nizu dokaza da je vlast u Crnoj Gori formirana protivustavno, suprotno članu 2 Ustava Crne Gore, prema kojem je 'nosilac suverenosti građanin koji ima crnogorsko državljanstvo. Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom'", navodi se u saopštenju PzP.

Vlast u Crnoj Gori je, kako su kazali, uspostavljena suprotno Ustavu i kao takva ona je "nelegitimna, uzurpatorska".

"Zbog toga Demokratski front poziva građane i sve demokratske partijske strukture da nam se pridruže u našoj čvrstoj namjeri da se demokratskim protestima suprotstavimo ovoj okupatrorskoj vlasti iza koje ne stoji većina građana i izborimo za prve fer i slobodne izbore na kojima će se izraziti slobodna volja građana i formirati vlast u skladu sa Ustavom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: