MVPEI: Regionalnom saradnjom do članstva u EU

Konferencija je, dodaje se, bila prilika za razmjenu mišljenja o ostvarenim rezultatima i obavezama iz procesa evropske integracije, kao i političkim i ekonomskim izazovima s kojima se region i Evropa suočavaju
1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, konferencija u Tirani, Foto: Gov.me
Aleksandar Andrija Pejović, konferencija u Tirani, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.04.2015. 15:33h

Saradnja u regionu i reforme na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU) doprinose političkoj stabilnosti, sigurnosti, ekonomskom i ukupnom napretku ovog dijela Evrope, poručeno je na međunarodnoj konferenciji u Tirani.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na konferenciji „Evropska integracija i regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu“, koju su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Albanije, ambasade Austrije i Francuske u Albaniji, Austrijsko-francuski centar za zbližavanje u Evropi i Francuski institut za međunarodne odnose.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, na skupu su učestvovali visoki predstavnici država Zapadnog Balkana, Francuske i Austrije, institucija EU, kao i međunarodni eksperti i predstavnici civilnog društva.

Konferencija je, dodaje se, bila prilika za razmjenu mišljenja o ostvarenim rezultatima i obavezama iz procesa evropske integracije, kao i političkim i ekonomskim izazovima s kojima se region i Evropa suočavaju.

„Učesnici skupa su naglasili da saradnja u regionu i reforme koje se preduzimaju na putu prema članstvu u EU doprinose političkoj stabilnosti, sigurnosti, ekonomskom i ukupnom napretku ovog dijela Evrope“, kaže se u saopštenju.

Učesnici skupa razgovarali su o konkretizaciji regionalne saradnje kroz realizaciju projekata u oblasti infrastrukture, transporta, komunikacija, obnovljive energije, dobrog upravljanja, vladavine prava, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma.

„Pejović je, u okviru panela posvećenog predstojećim izazovima u okviru Berlinskog procesa, pozdravio podršku Evropske unije regionalnoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju. Naglasio je da bez efikasnog saobraćajnog sistema i kvalitetne infrastrukture nije moguć ekonomski napredak i ostvarivanje četiri slobode (kretanje robe, radnika, usluga i kapitala)“, navode iz Ministrarstva.

Pejović je posebno pozdravio inicijativu za razvoj infrastrukture na Balkanu, koju je u avgustu prošle godine na sastanku u Berlinu snažno podržala njemačka kancelarka Angela Merkel, naglasivši da ona predstavlja ključni korak za dalju političku i ekonomsku integraciju regiona u EU.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naglasio da će ustanovljavanje Ključne saobraćajne mreže doprinijeti kvalitetnijem povezivanju država regiona, a zatim i šire s EU.

„U tom pravcu je iznio očekivanje da će predstojeći, avgustovski samit u Beču, donijeti precizniju perspektivu infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu koji će se realizovati do 2030, a za koje se očekuje konkretna podrška kroz instrumente EU“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: