Milačić: Dokumenta sam dobio iz ANB, Vlade, Savjeta za NATO

"Dokumenta su potpuno autnetična i originalna, i Pokret za neutralnost je do detalja i sa više strana provjerio njihovu autentičnost"
106 pregleda 0 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Milačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2015. 10:45h

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić je saopštio da je on dnevnom listu "Dan" dostavio diplomatske depeše i ostala dokumenta.

Milačić je naveo da ovo tek početak i da će "ovakvih stvari biti sve više".

"Kako su se posljednjih dana sa najviših državnih adresa, ali i ne samo državnih već i medijskih, mogle čuti raznorazne spekulacije o tome ko je, kako, odakle i zašto javnosti doturio interne diplomatske depeše i druga dokumenta, radi javnosti i istine želim da kažem, kako bi bile odagnate sve sumnje i spinovi: diplomatske depeše i ostala dokumenta dostavio sam ja, iz pozicije izvršnog direktora Pokreta za neutralnost Crne Gore", navodi se u saopštenju Milačića.

On je naveo da želi da demantujem da je riječ o neautentičnim dokumentima, "kako se u više navrata moglo čuti".

"Dokumenta su potpuno autnetična i originalna, i prije nego su dostavljena glavnom uredniku lista "Dan" Nikoli Markoviću, Pokret za neutralnost je do detalja i sa više strana provjerio njihovu autentičnost. Dokumenta su, takođe, valjano interpretirana u dnevniku "Dan", što je lako utvrditi prostim uvidom u njih i upoređivanjem sa objavljenim tekstovima".

Milačić dodaje da "povjerljiva dokumenta nijesu, kako se to sada pokušava predstaviti u želji da se minimalizuje opseg afere, dio partijskih sukoba", već je, kako je naveo, riječ o klasičnom curenju iz srca cijelog sistema.

"A to – uz ostale provjere – slikovito prikazuje i podatak da se sva dokumenta ne tiču samo ministra vanjskih poslova. Naime, istraživanje javnog mnjenja koje je uradila agencija IPSOS, za potrebe Vlade, koje je Vlada kanije falsifikovala i smanjila broj protivnika NATO integracija za 11 procenata(!), dokument je koji se tiče direkno vrha Vlade. Uz to, interni dokumenti koji će tek biti objavljeni takođe pokazuju, da nije riječ samo o ministru Lukšiću".

Milačić je u saopštenju naveo i da povjerljiva dokumenta ne potiču iz jednog izvora.

"Dokumenta sam dobio od nekoliko izvora, u poslednjih nekoliko mjeseci - iz ANB-a, Savjeta za NATO na čijem je čelu Milo Đukanović i iz same Vlade. Izvori su kredibilni, i svi, do jednoga, nalaze se na visokim pozicijama u sistemima u kojima rade. Identitet izvora neće, niti smije biti objavljen, zarad njihove lične bezbjednosti. Dokumenta su - i to se jasno vidi nakon prostog upoređivanja internih dokumenata i onoga što je o tome, ako je uopšte, objavljivano u medijima kao zvanično saopštenje - pokazala da naša Vlada, diplomatija i službe rade isključivo u partijskom intresu, intresu male grupe ljudi na vlasti. Drugim riječima: interna komunikacija najviših državnih funkcionera sa međunarodnim faktorom se falsifikuje i lažno – u ovom ili onom obimu – interpretira zarad manipulisanja javnosti".

Motiv za dostavljanje dokumenata javnosti je, kako je naveo Milačić, potreba i obaveza da javnost bude upoznata sa "manipulacijama funkcionera koji su plaćeni od novca poreskih obveznika".

"Želja ljudi, izvora koji su dali podatke, pokazuje da je i u njihovim redovima stvoreno ogromno nezadovoljstvo ovakvim metodom rada najviše državne vlasti - iza leđa građana Crne Gore Curenje podataka na najbolji mogući način – osim što sadržaji dokumenata pokazuju da je riječ o manipulantima – na do sada neviđen način demonstrira koliko su nesposobni da štite ono što oni smatraju za državni intres".

Milačić navodi da će Pokret za neutralnost, kako je i najavio, početkom sedmice podnijeti tužbu protiv Ministartsva vanjskih poslova i Lukšića koji je u jednoj od depeša "brutalno, na stranoj teritoriji, denuncirao nevladine organizacije koje se protive ulasku u NATO savez".

"Pozivamo Vrhovnog državnog tužioca, prije svega zbog funkcije koju zauzima, da nas pozove i da mu prezentujemo naša saznanja", zaključuje se u saopštenju Milačića.

Bonus video: