U DPS Berana pet, u Ulcinju šest rivala

Kao glavni kandidati za novog šefa DPS-a u Beranama najviše se pominju poslanik Saša Pešić i odbornik Bogdan Fatić
376 pregleda 7 komentar(a)
Glavni odbor DPS, Foto: Luka Zeković
Glavni odbor DPS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2015. 09:25h

Uodborima DPS-a u gradovima u kojima je ta parttija izgubila vlast ili ostvarila slabiji rezultat biće zamijenjeni šefovi odbora, ali se sada vode unutarstranačke bitke za njihove nasljednike. Tako u Beranama ima pet kandidata za predsjednika OO odbora, dok je u Ulcinju šest kandidata.

Iz OO DPS Berane još nije upućen predlog kandidata za šefa tog odbora Predsjedništvu jer je nakon konstitutivne sjednice ostalo pet kandidata koji prvo treba da se izjasne pred tročlanom komisijom o tome da li prihvataju kandidtaturu. Na sjednici odbora za lokalnog šefa partije predloženi su Saša Pešić, Bogdan Fatić, Spomenka Đalović, Jovan Komatina i Milijana Vučeljić. Za kandidate su predloženi i Sreten Lutovac i Branka Šćekić, ali su oni u startu odustali od trke za funkciju predsjednika.

Izvor iz OO rekao je “Vijestima” da je konstitutivna sjednica protekla u žustrim tonovima oko toga da li lokalni odbor partije treba da bude samostalan u radu ili će i dalje individualni uticaj imati pojedinci koji odavno ne žive u Beranama.

"Tu se radi prevenstveno o tome da bivši ministar Midrag Radunović pokušava i dalje da vodi glavnu riječ u DPS-u Berana, iako mu to više odavno ne pripada“, kazao je ovaj izvor.

Prema njegovim riječima, ukoliko prevlada uticaj Radunovića, dio uglednih članova DPS-a zatražiće prijem kod predsjednika partije Mila Đukanovića.

"Jedno je partijska hijerarhija i podređenost višim partijskim organima što se mora poštovati, a nešto sasvim drugo i nedozvoljeno je individualni uticaj Radunovića koji je do sada bio vrlo izražen i praktično dominantan u DPS-u Berana“, rekao je ovaj izvor.

Izvjesno je da lokalni šef partije više neće biti Budimir Dabetić. Kao glavni kandidati za novog šefa lokalnog odbora DPS-a u Beranama najviše se pominju poslanik Saša Pešić i odbornik Bogdan Fatić. Pešić je sa na sjednici odbora imao veću podršku i veći broj predloga da bude novi predsjednik odbora. I jedan i drugi su po struci elektroinženjeri. Pešić je dugogodišnji direktor beranske Elektrodistribucije.

Fatić je rukovodilac predstavništva kablovskog operatera BBM, odnosno Telemacha za Berane. Pešić ima duži staž u partiji. Oba kadidata važe za ljude neokaljenog ugleda i bez učešća u raznim aferama koje su posljednjih godina potresale ovu stranku u gradu na Limu.

Prema izvorima iz stranke, Pešić je od ranije izražavao neslaganja sa politikom Radunovića zbog čega nije bio na odborničkoj listi na lokalnim izborima. U centrali partije u Podgorici se spekuliše da će novi šef kolašinskog DPS-a biti preduzetnik Milisav Bato Bulatović, iako je poslanik Marta Šćepanović slovila za favorita. U konkurenciji je bio i bivši šef OIK Zoran Vlahović, a njih dvoje su navodno odustali od kandidature.

Dio Ulcinjana traži da se poništi konvencija

Petnaest nezadovoljnih članova OO DPS-a uputilo je žalbu Statutarnoj komisiji kojom traže da se poništi konvencija kada su delegirani kandidati za članove OO.

"Tu je bilo svega - od brojnih nezakonitosti do nemoralnog lobiranja. Sada imamo privatizovani odbor čiju trećinu čine familije, rođaci i kumovi familija Nrekić, Škrelja i direktora Doma zdravlja Pavla Marnikovića, kazao je izvor “Vijesti”. Ulcinjski odbor utvrdio je listu kandidata za predsjednika i proslijedio je centrali u Podgorici na odlučivanje.

Odbor, koji broji 105 članova, pred ložio je Arjana Ljamovića, Bojana Đakonovića, Ilmiju Der višija, Muha Spužu, Redžepa Taganovića i dosadašnjeg predsjednika Ljora Nrekića . Do izbora novog šefa početkom maja, na predlog Nrekića, partiju će voditi Borislav Bašović, Husein Katana i Redžep Taganović. Pojedini članovi nezadovoljni su načinom na koji je sazvana i vođena sjednica.

"Trebalo je da bude samo verifikacija mandata, kao što je bilo naznačeno u pozivu. Nas pet, uz obrazloženje, pred ložilo je po jedan ili eventualno dva člana odbora. Nrekića je predložilo deset, od čega devet katolika. Među njima bila je i Nrekićeva kćerka, kazao je izvor "Vijesti”, član OO.

Nrekić nije htio da komentariše tvrdnje partijskih drugova: "Ja sam sada ravnopravan sa njima. Znam da smo poštovali rokove”. Delegacija ulcinjskog DPS-a boravila je nedavno u centrali u Podgorici insistirajući na smjeni Nrekića. U ulcinjskom odboru odavno tinja sukob između Albanaca katolika i Albanaca muslimana.

Nikezić u Baru, Vučelić ostaje u Podgorici radi balansa

Najozbiljniji kandidat za šefa barskog odbora DPS-a je predsjednica odborničkog kluba u SO Bar Branka Nikezić koja je ranije bila potpredsjednica Opštine i predsjednica SO. Nikezić, prema jednom izvoru iz centrale DPS-a, ima podršku Branimira Gvozdenovića i dosadašnjeg predsjednika, aktuelnog gradonačelnika Zorana Srzentića.

U Podgorici će šef odbora ostati Vladan Vučelić. Izvor "Vijesti" iz DPS-a je rekao da će Vučelić ostati radi balansa "jer je gradonačelnik Slavoljub Stijepović želio uticaj u tom odboru".

Najozbiljnji kandidat za šefa OO DPS-a u Pljevljima je Filip Vuković, dok će u Nikšiću na tu funkciju biti izabran Radivoje Lala Nkčević.

Bonus video: