Podmeću nam da šaljemo ljude u Siriju

"Iz povjerljivih izvora smo došli do saznanja da jedna politička partija u Crnoj Gori zloupotrebljava naše ime, na način što je ista nekim svojim članovima ili simpatizerima... izdavala uvjerenja ili potvrde kako su ta lica, navodno od stranke BDZ stimulisana ili podsticana da idu na ratište u Siriju"
82 pregleda 39 komentar(a)
Hazbija Kalač, Foto: Aida Skorupan
Hazbija Kalač, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 22.04.2015. 18:28h

Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori (BDZCG) Hazbije Kalača dobila je informacije da jedna politička partija, koju nijesu imenovali, zloupotrebljava njeno ime kako bi svojim članovima omogućila dobijanje političkog azila u nekoj od evropskih zemalja.

BDZCG je uputila pismo ambasadama zapadnoevropskih zemalja u Crnoj Gori sa molbom da provjere te navode.

“Iz povjerljivih izvora smo došli do saznanja da jedna politička partija u Crnoj Gori zloupotrebljava naše ime, na način što je ista nekim svojim članovima ili simpatizerima, vjerovatno kao protivuslugu, za dobijenu podršku na posljednjim izborima, a za potrebe prijavljivanja na politički azil u zapadnoevropskim zemljama, izdavala uvjerenja ili potvrde kako su ta lica, navodno od stranke BDZ stimulisana ili podsticana da idu na ratište u Siriju”, stoji u saopštenju BDZ.

Na takav način je, istakli su iz BDZ, učinjeno više krivičnih dijela i lažnog svjedočenja u cilju nezakonitog pribavljanja statusa azilanta u nekoj od evropskih zemalja za određena lica iz Crne Gore.

Prema informacijama “Vijesti” iz BDZ, određen broj građana iz Rožaja je tražio azil u Luksemburgu navodno i zbog mogućnosti da idu u Siriju.

“BDZ u CG je pismom zamolila ambasade zapadnoevropskih zemalja u Crnoj Gori da ovu informaciju provjere u svojim državama i da, ukoliko se ispostavi tačnom, obavijeste i državne organe u Crnoj Gori, kako bi preduzeli odgovarajuće mjere.”

BDZ je u pismu ambasadama izrazila uvjerenje da će dopis razumjeti kao dobru namjeru predupređenja zloupotreba i negativnih posljedica.

“Istakli smo da su takve potvrde ili uvjerenja, ukoliko zaista postoje, potpuno neosnovane i lažne, jer BDZ u CG ima izričito negativan stav prema odlasku naših građana na strana ratišta. Pretpostavljamo da bi takva zloupotreba mogla nastati u cilju bespravnog pribavljanja statusa političkog azila, s jedne strane, i, sa druge strane, namjernog narušavanja ugleda BDZ sa nesagledivim političkim implikacijama u dolazećem izbornom procesu.“

Bonus video: