Lekić: Ofiran skandal Vlade, Đukanović drskim prevarama krije nerad

"Zahvaljujem se Delegaciji EU u Crnoj Gori koja uvažila moj javni zahtijev da se autentična izjava Junkera sa susreta sa Đukanovićem učini dostupnom ovdašnjoj javnosti"
80 pregleda 52 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2015. 12:36h

Nakon javnog ofiranja novog skandala sa vladinom lažnom interpretacijom nedavne Junkerove izjave ostaje demokratskoj javnosti osjećaj nove mučnine zbog čvrstog opredijeljenja Đukanovića i njegovih saradnika da drskim pokušajima prevara, zapravo kontaminacijom crnogorske javnosti zamjene ozbiljan i javno odgovoran reformski rad koji bi vodio vidljivim rezultatima, odnosno suštinski – vrijednosnim integracijama Crne Gore u Evropsku uniju, saopštio je lider DEMOS-a Miodrag Lekića.

"Zahvaljujem se Delegaciji EU u Crnoj Gori koja uvažila moj javni zahtijev da se autentična izjava Junkera sa susreta sa Đukanovićem učini dostupnom ovdašnjoj javnosti. Tako smo mogli saznati pravu verziju izrečenih stavova Predsjednika Evropske komisije u kojim nema dva centralna stava iz vladinog saopštenja, sada već javno ofiranog falsifikata. Naime, iz autentičnog saopštenja EU se vidi da Junker nije uopšte spominjao rečenicu iz vladinog saopštenja o „ impresivnom ekonomskom napretku i stabilnosti javnih finansija u Crnoj Gori“.

Kako se takođe lako može konstatovati iz verzije EU, u lažnom saopštenju crnogorske vlade izostavljena je poruka Junkera da će „ vidljivi rezultati, naročito u oblasti pravosuđa, biti ključni za dalji napredak Crne Gore“", dodaje Lekić.

Lekić poručuje da je svima jasno da "lažne ocjene o „impresivnom ekonomskom napretku, stabilnosti finansija, uspjesima u izgradnji pravne države“ rečenice zbilja fantastičnih razmjera koje su kao takve s pravom izavale veliku pažnju zgranute crnogorske javnosti, jesu izašle iz poznate, široko organizovane manufakture vladajuće propagande koja se ne ustručava da neodgovrno, provincijski drsko obmanjuje građane ove zemlje."

"O kakvom se razgranatom sistemu radi govori i činjenica da punktovi propagande - mediji pod kontrolom i dežurni partijski i žurnalistički propagandisti sa najblaže rečeno manjkom javne pristojnosti nastavljaju da promovišu iste lažne konstrukcije dakle i nakon javno otkrivenih falsifikata iz vladinog saopštenja.

Ova cinična poruka domaćoj javnosti da nakon ofirane propagandne laži iz vladine radionice slijede isti repertoar propagandnih neistina jeste poruka i Evropskoj uniji da će vrh crnogrorske vlasti po svemu sudeći nastaviti svoje dijelovanje, ne po evropskim kriterijumima i pravilima, već po lokalnim antievropskim, ako treba inaćenjem i otvorenim nipodaštavanjem zaključaka EU kao što je to u slučaju afere „Snimak“.

U demokratskim zemljama, javno ofirani skandal lažnog saopštenja vlade, kojom se svjesno obmanjuje domaća javnost, bi uzdrmao samu vladu, vjerovatno prouzokovao i njen pad.

U složenom procesu pridruživanja EU svi akteri ostaju pred ispitom: ovdašnja vlast, institucije nažalost neslobodne, opozicija, nevladina zajednica, mediji, dakako i institucije Evropske unije, sve do crnogorske javnosti, nadamo se sve zrelije – koja uprkos sistematskim propagandnim udarima domaćih manipulanata s ciljem ideologizacije javne svijesti – mora postati noslilac i kriterij istine", zaključuje Lekić.

Bonus video: