Maratonska sjednica u Tivtu: Bošković ne da ni pet minuta pauze

Preko četiri sata trajala je rasprava samo o izvještaju gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) o radu lokalne uprave u prošloj godini
8 komentar(a)
sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.04.2015. 16:21h

Glasovima vladajuće DPS-SDP koalicije, odbornici u SO Tivat danas su usvojili sve od ukupno 36 tačaka dnevnog reda.

Činjenicu da je napokon uspio „sakupiti“ svih 17 odbornika vladajuće koalicije i da je prvi put nakon četiri mjeseca došao u situaciju da ima kvorum i bez opozicije, predsjednik SO Krsto Bošković (SDP) iskoristio je do maksimuma, ne „puštajući“ odbornike ni na više puta traženu petominutnu, a kamoli pauzu za ručak.

Bošković je pokazao zavidnu kondiciju, satima ne ustajući od stola predsjedavajućeg, čak ni zbog fizioloških potreba, ali i raspoloženje da stalno polemiše sa odbornicima opozicije koji su „napadali“ predloženi materijal.

Preko četiri sata trajala je rasprava samo o izvještaju gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) o radu lokalne uprave u prošloj godini koji je opozicija nazvala „kompilacijom neistina, nejasnoća i prećutanih činjenica“.

Nezavisni odbornici Vlado Arsić i Miomir Abović, te Neven Staničić (LIGA) prozvali su Novosela za nerezalizaciju strateških razvojnih planova Tivta, iznevjeravanje predizbornih obećanja koje je DPS dao još 2012, netransparetnost u radu, prikrivanje afere „Komunalije“, probleme u gradnji kanalizacije, neodgovornost prema naplati potraživanja Opštine, te „podanički odnos“ lokalne uprave prema Vladi koji je rezultirao i višemilionskom obavezeom Opštine za gradnju puta za kompleks Luštica Bay.

„Pozivate nas na „štednju na svim nivoima“ umjesto da sebe prozovete za neodgovorno rukovođenje. Da nije Vaše „štednje“ i „odgovornog rukovođenja“, imali bi minimum 2,5 miliona eura više u gradskoj kasi koliko plaćamo penale i nepredviđene radove u vašim projektima, a ovamo nas pozivate da štedimo po hiljadu-dvije eura za neki sportski klub ili kulturnu manifestaciju“, kazao je Staničić.

Novosel je uzvratio da Opština Tivat dobro funkcioniše i da nema finansijskih problema, kao i da će odgovorno pristupiti svojim obavezama u ugovoru za Lušticu. Nagovijestio je da će za to najvjerovatnije „uzeti povoljan kredit sa trokom otpate od 25 godina sa 2,5 posto kamate“, ali je kazao da će lokalni parlament ipak imati posljednju riječ.

„Kako to da Tivat kao najuspješnija opština u Crnoj Gori ima nakon Ulcinja, najveću stopu nezaposlenosti na primorju ? Što vas je, ako kažete da nemamo finansijskih problema, spriječilo da ispunite svoja izborna obećanja i sagradite sve one nedostajuće objekte komunalne infrastrukture koje godinama obećavate narodu?“, pitao je Vlado Samardžić (SNP) na što je Novosel uzvratio da zvanični podaci Zavoda za zapošljavanje o stopi nezaposlenosti od 14,2 posto u Tivtu „ne odgovaraju realnom stanju“.

„Stopa nezaposlenosti u Tivtu jeste dosta visoka, ali to što daje ZZP nije realna slika. Tivat je interesantan za nezaposlene iz cijele države koji dolaze u naš grad, dosta pomoraca fiktivno stoji na evidenciji ZZP, a neki od naših ljudi Boga mole da posao ne nađu. Stvarni broj nezaposlenih nije toliki“, smatra Novosel koji je obećao da će „biti naplaćene sve komunalije koje se duguju za hotel „Regent“ kada se završi obračun što je hotelski, a što rezidencijalni dio“.

Skupština je donijela program uređena građevinskog zemljišta za 2015, usvojila DUP „Mažina“ i Elaborat i Odluku o gazdovanju javnim parkiralištima.

Gradonačelniku smetaju NVO što "vršljaju" po papirima Opštine

U polemici sa Abovićem koji je lokalnu upravu optužio za netransparentost i prikrivanje podataka o aferi „Komunalije“, gradonačelnik Novosel je opozicionaru poručio da „zbrda-zdola nabacuje činjenice“ i obećao da će javnost biti obavještena o rezultatima rada Komisije koju je formirao, a koja se već tri mjeseca bavi pregledom svih obračuna komunalija u protekle četiri godine.

„Svakodnevno nam tu po Opštini vršljaju neke NVO i pojedinci i traže podatke i dokumente pozivajući se na slobodan pristup informacijama“, kazao je Novosel dodajući da nije htio da piše obimniji izvještaj o radu od ovog koji je napisao na 70 strana.

„Onda bi to bilo u nekoliko tomova, kao „Rat i mir“, a takvo nešto niko ne čita“, poentiaro je gradonačelnik.

Bonus video: