Lajčak: Crna Gora će ući u EU i NATO i prije nego se misli

„Devet godina u životu jedne države praktično ništa ne znači i to kažem kao predstavnik države koja je stara 22 godine“, rekao je Lajčak
61 pregleda 18 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.04.2015. 20:04h

Crna Gora će ući u Evropsku uniju (EU) i NATO i prije nego što se očekuje jer je za kratko vrijeme mnogo postigla na putu integracija, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

U intervjuu za Televiziju Crne Gore, on je kazao da danas niko ne moze da ospori rezultate koje je Crna Gora, za kratko vrijeme, postila na putu ka članstvu u EU i NATO-u.

„Devet godina u životu jedne države praktično ništa ne znači i to kažem kao predstavnik države koja je stara 22 godine“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, država poput Crne Gore ili Slovačke ne može sama da garantuje bezbjednost samostalno i to bi bilo mnogo skuplje i nemoguće.

„To je i političko pitanje jer je NATO političko-bezbjednosna organizacija koja je izgrađena na sistemu vrijednosti. Ako ih dijelite, onda ste pozvani da uđete u NATO i to je signal za partnere i investitore da ste stabilna i pouzdana država“, naveo je Lajčak.

On je podsjetio da se, prilikom odluke o pozivu za NATO u obzir uzima niz faktora, i unutrašnjih i spoljnih.

„Ne treba da se spekuliše o faktorima na koje ne možemo da utičemo već da se fokusiramo sto odsto na ono što je naša odgovornost“, poručio je Lajčak.

Bonus video: