Tusk Đukanoviću: Potrebni konkretni rezultati

“Očekujemo da radite na legistlativnim reformama i njihovoj implementaciji. To se posebno odnosi na ključnu stvar-vladavinu prava"
52 pregleda 7 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 18:55h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poručio je da Crna Gora mora pokazati konkretne rezultate u oblasti vladavine prava. On je nakon susreta sa premijerom Milom Đukanovićem kazao da je Brisel posvećen članstvu Crne Gore u Uniji, navodeći da očekuje posvećenost Vlade evropskim ciljevima.

“Očekujemo da radite na legistlativnim reformama i njihovoj implementaciji. To se posebno odnosi na ključnu stvar-vladavinu prava. S posebnom pažnjom pratićemo mjerljive rezultate u ovoj oblasti, uključujući borbu protiv korupcije”, kazao je Tusk.

Tusk je ocjenio da Brisel cijeni odluku Podgorice da prati evropsku spoljnu politiku i mjere koje se na to odnose. On je kazao da Crna Gora ima važnu ulogu u regionalnim odnosima.

Đukanović kazao da Brisel prepoznaje napredak Crne Gore u promociji evropskih vrijednosti, navodeći da će njegova Vlada nastaviti u istom smjeru. On je rekao da je važno da sve zemlje Balkana znaju šta je njihov magistralni pravac razvoja.

“Jednako tako je važno da imamo realne politike i da smo svjesni da do tih ciljeva možemo doći jedino uz sveobuhvatne društvene reforme. Crna Gora, koja je na vratima NATO-a i ima 18 otvorenih pregovaračkih poglavlja, prethodno vrijeme je dobro iskoristila. Sve držane strukture Crne Gore su fokusirane na otklanjanje temeljnog deficita u vladavini prava u našem regionu. Ne zato što to od nas neko traži nego što je to temeljno pitanje ekonomskog razvoja države”, kazao je Đukanović.

Premijer je kazao da je Crna Gora najrazvijenija država na Zapadnom Balkanu, navodeći da će i narednih godina biti najdinamičnija ekonomija u tom dijelu Evrope. On je kazao da Crna Gora dijeli evropski sistem u međunarodnim odnosima i bezbijednosti.

Bonus video: