Damjanović: SNP će inicirati dijalog sa predstavnicima manjinskih naroda

"Više nego ikad SNP-u treba mudrosti, odlučnosti ali i spremnosti za saradnju sa svima koji žele bolju državu od ove koju je kreirala sadašnja vlast", rekao je Damjanović
161 pregleda 12 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2015. 12:45h

Socijalistička narodna partija (SNP) kao građanska stranka mora da inicira dijalog sa predstavnicima manjinskih naroda i nacionalnih manjina u crnogorskom parlamentu, jer postoji potencijal za saradnju na mnogim značajnim pitanjima, smatra funkcioner SNP-a Aleksandar Damjanović.

Damjanović je ocijenio da je posljednji čas da se otvori dijalog sa parlamentarnim opozicionim partijama, odnosno predstavnicima onih političkih subjekata koji nemaju parlamentarni status ali imaju svoje predstavnike u Parlamentu.

"SNP kao građanska partija mora da inicira dijalog i sa predstavnicima političkih partija koje u Skupštini zastupaju manjinske narode i nacionalne manjine jer postoji potencijal za saradnju na mnogim značajnim pitanjima bez obzira što su manjinske partije konstituenti vlasti", rekao je Damjanović agenciji Mina.

On je kazao da SNP prolazi kroz složen postkongresni period, u kome je partiju napustio jedan, kako tvrdi, manji broj, prije svega funkcionera.

"Partija kontinuirano mora preduzimati poltičke akcije kako bi se što prije vratila na mjesto koje joj je nekad pripadalo. Više nego ikad SNP-u treba mudrosti, odlučnosti ali i spremnosti za saradnju sa svima koji žele bolju državu od ove koju je kreirala sadašnja vlast", rekao je Damjanović.

On smatra da je, šta god ko mislio o SNP–u jasno, da bez te stranke, koja je trenutno najjača opoziciona partija u Skupštini Crne Gore, i jedina u opoziciji ima predsjednike opština i vrši vlast sama ili u koaliciji u Beranama, Plužinama, Kolašinu, Plavu, nema, niti može doći do promjene vlasti.

Damjanović je ocijenio da fragmentiranje, odnosno prekomponovanje opozicije do kojeg, kako navodi, dolazi niti slučajno, niti spontano, ne mora nužno da znači i njeno slabljenje.

"Naročito ako bude jačala svijest o tome da recimo jedna, jedinstvena opoziciona lista sasvim sigurno dovodi do promjene vlasti, isto onako kao što ideološka heterogenost na opozicionoj sceni i forsiranje međusobnih razlika daju vjetar u jedra koalicije Demokratske partije socijalista-Socijaldeokratske partije", ocijenio je Damjanović.

On smatra da parlamentarna opozicija u državnom i u lokalnim skupštinama vrijeme do narednih izbora mora iskoristiti za koordinirano djelovanje, projektnu saradnju i nuđenje alternative prevaziđenoj politici koju zastupa sadašnja vlast.

Damjanović je kazao da ne zanemaruje značaj ni vanparlamentarne opozicije koja mora imati svoje mjesto u sklopu široke unutaropozicione saradnje.

"Vraćanje međusobnog povjerenja narušenog teškim riječima i pojedinim sujetama, otvoreni razgovori o razlikama i načinu njihovog prevazilaženja, kao i konzistentnost u kritici onoga što su ključni negativni rezultati sadašnje vlasti, naročito očajne ekonomsko-socijalne situacije i nepostojanja efikasnih institucija sposobnih da se izbore sa organizovanim kriminalom i korupcijom, neki su od zadataka koji predstoje opoziciji", rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, bez rješavanja tih zadataka nema ni promjena za kojima vapi Crna Gora.

"U tom smislu bih još jednom potencirao važnost razgovora o tehničkoj vladi koje je inicirao Miodrag Lekić i koji su, bez obzira na to što SDP nije imao sluha ili snage da prihvati tu ponudu, pokazali da opozicija može ozbiljno da se međusobno dogovori i nastupi sa usaglašenim stavovima u razgovorima koji su uslijedili", rekao je Damjanović.

On je rekao da je nakon dužeg vremena ta inicijativa dovela opoziciju za jedan sto, a da druge od bojkota, masovnih protesta ili vlada u sjenci nijesu imale, bar za sada, ni približan uspjeh.

Na pitanje slažete li sa ocjenama da su predstojeći parlamentarni izbori posljednja šansa za ovu generaciju opozicije da pokaže nadmoć nad politikom DPS, Damjanović je odgovorio da će ti izbori biti deseti od uvođenja višestranačja i da je pomalo defetistički borbu za bogatu, pravednu i socijalno-homogenu i pravno uređenu državu svesti na šansu jedne generacije i jedne izbore.

"I u vlasti i u opoziciji postoji veoma širok generacijski raspon od ljudi koji su u višestranačje došli sa svojih funkcija u jednopartijskom sistemu do nekih novih političara kojima je prvi i jedini posao do sada isključivo politika, što opet ne mora da bude samo po sebi loše", ocijenio je Damjanović.

On je rekao da je smjena generacija prirodan proces, koji postoji u sportu, umjetnosti, nauci, pa ni politika ne bi trebalo da bude imuna na promjene, naročito onda kada ne ostvaruje zacrtane rezultate.

Upitan da prokomentariše ocjenju da bi kormilo opozicije trebalo da preuzmu nove političke snage poput URE i organizacija u nastajanju, Damjanović je rekao da su URA i stranke koje se formiraju spremne da doprinesu borbi za promjene u Crnoj Gori.

Damjanović je kazao da su u toj strukturi koja je formirala i vladu u sjenci dosta kadrova koji su u bližoj ili daljoj prošlosti bili djelovi vlasti u Crnoj Gori i to iskustvo svakako može biti dobrodošlo u opozicionom djelovanju.

"Naravno vrijeme pred nama će brzo pokazati kako ideološku profilaciju, tako i autonomnost novih političkih snaga koje su nastale ili nastaju, a suština svakog ozbiljnog dijaloga, pa i među opozicionim subjektima jeste da taj dijalog ne pokušava niko sa strane da usmjerava, često zarad ostvarivanja svojih ličnih interesnih ciljeva", zaključio je Damjanović.

Bonus video: