Oglas Nacionalnog savjeta Albanaca: Traže "podobne" za Savjet "Koha Javore"

Srećna cenzura, ako riječ podoban ostane u konkursu, ocijenio je Vaselj Siništaj
120 pregleda 11 komentar(a)
Nimabegu i Siništaj, Foto: Luka Zeković
Nimabegu i Siništaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.04.2015. 19:07h

Nacionalni savjet Albanaca objavio je oglas za izbor članova Programskog savjeta nedjeljnika na albanskom jeziku “Koha Javore”, u kojem između ostalog piše da kandidati moraju biti “podobni za vršenje funckije” člana savjeta.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Genci Nimanbegu rekao je da pojam “podobni” znači da kandidati ne smiju biti krivično gonjeni, osuđivani i umiješani u neke afere.

“Ne radi se o političkoj podobnosti, to je formulacija koju su sročili pravnici. Ne vidim šta je tu sporno, zašto bi se odnosilo na političku podobnost ako piše da kandidat ne smije biti član nijedne partije”.

“Kandidati moraju imati crogorsko državljanstvo, visoko obrazovanje, podobni za vršenje funkcije člana Programskog savjeta i da nisu krivično gonjeni, što ga čini nepodobnim za ovu funkciju”, piše u oglasu objavljenom u četvrtak u “Pobjedi”.

Lider Građanske inicijative Vaselj Siništaj, međutim, smatra da bi zahtjev trebalo pojasniti, odnosno precizirati da li kandidati treba da misle kao Nimanbegu, ili njegova partija Forca.

“Da budu dio vlasti ili opozicija? Drugačije, u demokratskim društvima, ovakvog uslova ne može biti. Postoji mogućnost da ga traži, recimo, Agencija za nacionalnu bezbjednost, ali ne...Nacionalni savjet Albanaca, koji nas po ovom javnom oglasu vraća unazad minimum 20 godina”.

On je ocijenio da bi Nacionalni savjet trebalo da reaguje ako neko objavi ovakav oglas, a ne da bude obrnuto.

“Ukoliko ovako ostane, neka nam je srećna cenzura u ovom nedjeljniku na albanskom jeziku”.

Ulcinjski novinar i publicista Mustafa Canka ocijenio je da je oglas skandalozan: “Toga nema nigdje već 30 godina. To ni ANB više ne smije da napiše”.

Bonus video: