Grigić: Globalna dešavanja posredno utiču na širenje NATO-a

7 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2015. 12:41h

Odluka o ulasku neke države u NATO zavisi prvenstveno od ispunjavanja standarda koji se zahtijevaju od svih članica, a dešavanja na globalnom planu mogu imati tek posredan uticaj, smatra ambasador Hrvatske pri Alijansi, Boris Grigić.

On se, kako je rekao, nada da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo na temelju svojih rezultata.

"Vjerujem da su šanse jako dobre, pod uslovom da se obavi još nešto preostalog posla", rekao je Grigić agenciji Mina.

Prema riječima Grigića, odluka o ulasku neke države u NATO zavisi prvenstveno od ispunjavanja standarda koji se zahtijevaju od svih članica.

"U tom smislu buduće članstvo u NATO-u potpuno je u rukama Crne Gore, njenih političara, njenih institucija i njenih građana. Dešavanja na globalnom planu mogu imati tek posredni uticaj", poručio je on.

Komentarišući nedavnu izjavu crnogorskog rpemijera Mila Đukanovića da je, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, zabilježen rast podrške javnosti NATO integracijama od četiri do pet odsto i da je sada na nivou od oko 38 odsto, Grigić je rekao da je pitanje podrške javnosti vrlo značajno.

"Jer članstvo u NATO-u je dugoročni angažman za koji mora postojati solidna podrška javnosti. Vjerujem da se navedeni postotak može značajno povećati ako do građana dopre jasna informacija o tome šta je NATO, u simboličkom i konkretnom smislu, i šta su prednosti članstva u najmoćnijem političko-vojnom savezu", ocijenio je on.

Grigić je rekao da nema uvid u detalje NATO kampanje u Crnoj Gori, ali je, kako je naveo, siguran da su jasne informacije i objašnjenja o ulozi i aktivnostima NATO-a u današnjem vrlo komplikovanom svijetu, najbolja garancija da će građani formirati pozitivan stav prema ulasku Crne Gore u NATO.

Kad je u pitanju ocjena Đukanovića da nema snažnijeg argumenta za NATO od onog što se dogodilo 1999. godine, Grigić je rekao da, pojednostavljeno rečeno, „kada se maknu sve etničke, političke, vjerske i druge magle i predrasude, 1999. godine se radilo o borbi dobra protiv zla“.

"I NATO je stao na stranu dobra, na stranu žrtve, na stranu ljudskih prava i demokratije. Ne sumnjam da se ogromna većina građana Crne Gore nalazi na istoj strani", rekao je on.

Grigić je, na pitanje da li jednog dana vidi Srbiju kao zemlju koja želi da bude članica NATO-a, kazao "zašto da ne, ako to bude želja njenih građana".

Bonus video: