IA: Radi veće transparentnosti u radu, uvesti uživo prenos sjednica Vlade

“Neophodno da svi državni organi da na svojim sajtovima postave posebnu sekciju za objavljivanje podataka, informacija, dokumenata sa kojih je uklonjena oznaka tajnosti ili istekla u zakonski određenom roku, i rješenja o formiranju komisije za priodično preispitivanje i kratke informacije o njihovom radu i rezultatima”, kazala je Bajramspahić
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.04.2015. 14:16h

Institut alternativa (IA) predložio je da se, radi obezbjeđivanja transparentnosti u radu Vlade, obezbijedi uživo prenos sjednica na Vladinom portalu.

IA je, u okviru pripreme drugog Akcionog plana Crne Gore u sklopu globalne inicijative Partnerstvo otvorenih vlada, predložila nekoliko rješenja koja su, kako su objasnili, ključna za reforme u oblasti povećanja javnog integriteta, efikasnije upravljanje javnim resursima i odgovorniji rad Vlade.

“Kada je riječ o unaprijeđenju transparetnosti rada Vlade, naš predlog je da se obezbijedi live stream prenos sjednica Vlade na njenom portalu, da se izmijeni Odluka o objavljivanju materijala sa sjednica Vlada s ciljem izmjene prakse objavljivanja razmotrene a ne usvojene verzije dokumenata”, kazala je istraživačica javnih politika pri IA, Dina Bajramspahić.

Ta nevladina organizacija je, kako je navela, sugerisala i da se uvede praksa objavljivanja zapisnika sa sjednica Vlade ili bar njegovih djelova koji se odnose na stručne rasprave i odučivanje o sistemskim rješenjima.

Prema riječima Bajramspahić, IA je predložila i da se ponovo razmotri potreba usvajanja Zakona o Vladi.

IA je predložila i unaprijeđenje sprovođenja Zakona o tajnosti podataka.

“Potrebno je da Direkcija za zaštitu tajnih podataka sačini izvještaj o sprovođenju Zakona o tajnosti podataka u poslednjih tri godine koji će da obuhvati analizu sprovođenja svih odredbi”, kazala je Bajramspahić.

Ona je objasnila da su posebno važne informacije koje se odnose na spisak podataka kojima je istekla tajnost u zakonskom roku, spisak državnik organa koji su formirali komisiju za peridiodično preispitivanje tajnosti podataka sa brojem podataka čija je tajnost razmotrena, kao i broj podataka kojima je u svakoj od komisija smanjen stepen tajnosti.

Kako je navela Bajramspahić, potrebno je objavljivati i spisak podataka sa kojih je uklonjena oznaka tajnosti i podatke o sprovođenju kaznenih odredbi.

“Neophodno da svi državni organi da na svojim sajtovima postave posebnu sekciju za objavljivanje podataka, informacija, dokumenata sa kojih je uklonjena oznaka tajnosti ili istekla u zakonski određenom roku, i rješenja o formiranju komisije za priodično preispitivanje i kratke informacije o njihovom radu i rezultatima”, kazala je Bajramspahić.

Jedan od predloga IA, kako je navela, odnosi se na unapređenje rada Etičkog odbora za praćenje primjene Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika.

Prema riječima Bajramspahić, izmjenama Etičkog kodeksa potrebno je propisati obavezu objavljivanja javnog poziva svim službenicima i namještenicima i predstavnicima civilnog društva da se prijave za članstvo u Etičkom odboru.

“Procedure za izbor članova Odbora treba da se vrše na osnovu konsultacija između starješina državnih organa, uz uvažavanje stručnih i radnih kvaliteta prijavljenih državnih službenika i namještenika, odnosno uz uvažavanje ekspertize organizacija civilnog društva”, objasnila je ona.

Bajramspahić smatra da je važno uspostaviti sajt Etičkog odbora na kojem će biti objavljene sve relevantne informacije o radu, i omogućiti građanima da dostavljaju on-line pritužbe.

Za unapređenje sprovođenja javnih politika u oblasti reforme javne uprave, kazala je Bajramspahić, neophodno je uključiti predstavnike NVO u krovna radna tijela za reformu javne uprave, praćenje sprovođenja Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora, i reformu lokalne samouprave.

IA je predložila i mjere za unapređenje vođenja statistike u oblasti krivičnog pravosuđa i to na način što će se, kako je objasnila, formirati radna grupa koju će činiti predstavnici Uprave policije, Državnog tužilaštva, Vrhovnog suda, Ministarstva pravde.

Bajramspahić je ukazala i na promjene koje je neophodno sprovesti u oblasti transparentnost javnih finansija.

“Prva i jedna od izuzetno važnih mjera koje smo predložili je uspostaviti javni registar svih projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta Crne Gore, koji će sadržati informacije o uloženim sredstvima i trenutnom statusu projekata”, kazala je Bajramspahić.

Bonus video: