Izvještaj Demosa pred poslanicima

Državna revizorska institucija upozorila na nepravilnosti u izvještaju Lekićeve partije
92 pregleda 3 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.09.2018. 11:09h

Državna revizorska institucija (DRI) odlučila je da, zbog brojnih nepravilnosti, dostavi Skupštini Crne Gore na razmatranje finansijski izvještaj Demosa za prošlu godinu. Državni revizori su partiji Miodraga Lekića dali uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj, a negativno na reviziju pravilnosti. Demosu se, između ostaloga, spočitava kršenje Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, o radu, o računovodstvu i o obligacionim odnosima.

“Revizijom je utvrđeno da je subjekt revizije sa računa za redovno poslovanje isplatio troškove izborne kampanje”, stoji u nalazu DRI, koji poručuje da se mora poslovati sa posebnog žiro-računa namijenjenog za izbore.

U izvještaju se konstatuje da je stranka ostvarila troškove izborne kampanje u Herceg Novom u većem iznosu od zakonom propisanog limita. Upozorava se da je Demos umjesto ugovora o radu, u pojedinačnim slučajevima sklapao ugovore o djelu.

Lekićeva partija je prošlu godinu završila u plusu od preko 80 hiljada eura.

U konsolidovanom bilansu uspjeha iskazani su prihodi u iznosu od nepunih 255.750 eura, a rashodi od malo više od 175.000 eura. Iz budžeta Crne Gore na račun Demosa stiglo je više od 217.000, iz opštinskih budžeta nepunih 11.300. Demos je od priloga dobio 11.800, a na ime ostalih priloga stiglo je nepunih 15.500 eura.

U izvještaju se navodi da se gotovo polovina troškova odnosi na ugovorene naknade i bruto zarade i doprinose. Naknade su isplaćene za 34 lica u iznosu od 126 do 4.150 eura po izvršiocu. Isplaćene naknade su dokumentovane ugovorima o dijelu i odlukama, izuzev iznosa od 700 koji, stoji u nalazu, nije dokumentovan. U postupku revizije je utvrđeno da je šest članova po osnovu angažovanja u partiji primalo naknadu.

“Uvidom u imovinske kartone tih lica utvrđeno je da pet lica nije prijavilo prihode po ovom osnovu Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK)”, konstatuju revizori.

U Izvještaju o reviziji za 2016. godinu, revizori su utvrdili određeni broj nepravilnosti i dali sedam preporuka za njihovo otklanjanje. Revizijom za 2017. godinu utvrđeno je da je Demos realizovao dvije, a nije realizovao pet preporuka.

Bonus video: