Albanci o Raminoj poruci: Balkanu ne treba novo uznemirenje

Ramine izjave neprihvatljive provokacije, saopšteno iz EK
10 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.04.2015. 17:18h

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja poručio je da je izjava albanskog premijera Edija Rame o potrebi ujedinjenja sa Kosovom nedržavnička i da nikako ne doprinosi integraciji i stišavanju strasti na Balkanu . Funkcioner Građanske inicijative Vasilj Siništaj međutim smatra da na Ramine ocijene ne treba polagati puno pažnje, jer Crnoj Gori ne prijeti opasnost od Albanaca ili iz okruženja.

Rama je u intervjuu za prištinsku televiziju “Klan Kosova” upozorio da će se njegova država i Kosovo "ujediniti na klasičan način" ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

“Svaka izjava u kontekstu onog što uznemirava javnost i nas koji smo prošli nemire od 90-ih na Balkanu je neprihvatljiva, neživotna i nedobrosusjedska i nije u interesu dobrih odnosa na Balkanu ,” rekao je Škrelja, navodeći da je albanskog premijera imao prilike da čuje “kako u uvijenoj formi priča o ujedinjenju Kosova i Albanije u porodicu evropskih demokratskih država”. “Ali nije dobro prijetiti EU i nije u interesu onoga za šta se zalaže Albanija a ni Kosovo”, smatra on, dok Siništaj tvrdi da se “digla galama ni oko čega”. “Mislim da imamo preča posla poput materijalnog obezbjeđenja od 60 eura i penzije od 104 eura”.

Portparolka evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Maja Kocijančič ocijenila je juče da su Ramine izjave neprihvatljive provokacije, podsjećajući da zemlje Zapadnog Balkana napreduju svojim tempom u EU.

Bonus video: