POSP detaljno diskutovao o korupciji javnih funkcionera

Dods je kazala da je tokom dvodnevnog zasijedanja bilo raznih diskusija od kojih su neke bile i kontroverzne
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Aneliz Dods, Foto: Skupština Crne Gore
Ranko Krivokapić, Aneliz Dods, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 09.04.2015. 14:31h

Na sastancima Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) dugo i detaljno smo diskutovali o korupciji i potrebi da se protiv nje bori, i konkretno smo se dotakli uključenosti javnih zvaničnika u koruptivna akta, rekla je kopredsjedavajuća POSP-a ispred Evropskog parlamenta, Aneliz Dods.

Ona je to kazala odgovarajući na pitanje da li Evropski parlament očekuje da se nešto uradi povodom tajnih računa Svetozara Marovića, i šta očekuju da bude učinjeno.

"Dugo i detaljno smo diskutovali o korupciji i potrebi da se protiv nje bori, i konkretno smo se dotakli uključenosti javnih zvaničnika u koruptivna akta. Informisani smo da država ima planove da formira novu agenciju koja će biti zadužena za borbu protiv korupcije i pranja novca. Ne želim da sada govorim o detaljima, ali želim da kažem da je pitanje transparentnosti upotrebe javnih sredstava itekako u fokusu rada EP", rekla je Dods novinarima nakon sjednice.

Ona je kazala da je tokom dvodnevnog zasijedanja bilo raznih diskusija od kojih su neke bile i kontroverzne.

"Svakako nismo bježali od teških tema i čuli smo na momente i suprotna gledišta. Mislim da tako nešto odražava važnost ovog procesa i ozbiljnost sa kojom mi na nivou Evropskog parlamenta doživljavamo ovaj proces" rekla je Dods i dodal da će njena dužnost biti i da, kao predjsedavajuća ispred EP, prati u kojoj mjeri je crnogorska strana sprovela preporuke POSP-a.

Šef Skupštine i kopredsjedavajući POSP-a Ranko Krivokapić, upitan kako komentariše to što su pisanja "Informera" ponovo osuđena u preporukama i zaključcima, a država ništa ne preduzima po tom pitanju, dok sve čine da se nezavisni mediji poput TV Vijesti ugase, rekao je da se ta "štampana stvar koja se zove "Informer"" ponovo našla u zaključcima i na predlog poslanika EP.

"Pa zbog te štampane stvari koja se zove "Informer" mi smo još prošli put napustili naš princip da ne idemo u konkretne slučajeve jer je slučaj bio tako drastičan. Zbog drastičnosti slučaja i ovoga puta se nalazi u našim zaključcima, pritom su, pored napada na NVO sektor na predlog koleginice Dods uključeni porgresivno orijentisani političari kao mete te štampane stvari", rekao je Krivokapić.

On je dodao da je to novi model u političkom životu sa jasnom svrhom diskreditacije protivnika.

"Samo treba konstatovati kome su oni protivnici i onda će se naći odgovor, gdje je izvorište takvih glasila. Ako konstatujete kome su protivnici, znaćete i ko je na njihovoj strani. I vrlo je važno na takve pojave reagovati ovako zajedno sa EP" kazao je predsjednik parlamenta. Krivokapić je rekao i da mu je"ako tu pojavu kao veliku opasnost vidi EP, da bi se foklusirao na nju, jasno da je ta pojava vrlo štetna za politički život u Crnoj Gori i regionu. "Radi se o pojavi, ovo je jedan od oblika te pojave, najdrastičniji ali pojava koja uzima sve više maha" kazao je Krivokapić. Na drugoj strani su, rekao je on, kritički mediji.

"Ja tu ne mogu otići dalje nego što je otišao tvorac američke države Tomas Džeferson koji je to precizno rekao "kada bih morao da biram da imam slobodnu štampu, a da nemam vladu, ili da nemam slobodnu štampu a da imam vladu, ja bih izabrao slobodnu štampu. Mislim da je ta poruka stara, ali tako živa na prostoru Balkana i u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić.

I svakako su, dodao je Krivokapić, kritički mediji, "nezavisni, zavisni, kritički mediji, slobodni mediji" osnov demokratije.

"Mi smo se i sada fokusirali na Javni servis pozivajući ga da poštuje standarde, smatramo medije jednom od fokusnih tačaka razvoja društva. Država ima obavezu da obezbjedi uslovi slobodnim medijima da pod istim uslovima mogu poslovati", rekao je on.

Krivokapić je rekao da država Crna Gora ima i obavezu da da ostvari predominaciju stranih medija u Crnoj Gori.

"To su zakonske obaveze koje čekaju u implementaciji zakon i zaštite medijskog prostora Crne Gore. Imamo primjere drstične kontaminacije medijskog prostora, oni su dominantniji sada nego kada smo u zajedničkoj državi bili. Mi imamo veću dominaciju stranih medija u Crnoj Gori nego u tzv "zavisnoj" državi i to su problemi kojima ćemo se ozbiljno morati baviti kao društvo, kao parlament, kao država, kao vlada, da bismo imali informisanje koje je u državnom interesu Crne Gore a to znači da je direktno pod nadležnošću naših zakona", zaključio je Krivokapić.

Krivokapić: SDP branio zakon

SDP je u slučaju Kraljičine plaže branila zakon, jer je to njena dužnost, saopštio je Krivokapić. “Ako neko optužuje SDP ili mene da smo branili zakon i da je to naša krivica, uvijek ćemo biti spremni da je prihvatimo. I ovog puta je bilo tako, branimo zakon, branili smo zakon jer je to naša dužnost”, kazao je Krivokapić novinarima u Budvi.

On je, komentarišući odustajanje Royal grupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) od kupovine Kraljičine plaže, kao i optužbe da su on i SDP glavni krivac, kazao da su jedine države čija je struktura ekonomije takva da zavise od plaža i apartmana, afričke ekonomije. “Ja nikad nijesam želio da vjerujem i nikad neću prihvatiti da naša ekonomija zavisi od plaža. Ono što nam treba je poštovanje zakona. Ne može biti javnih poslova koji nijesu u skladu sa zakonom. Sav spor oko bilo koje, ili te plaže, je da ti ljudi moraju djelovati u skladu sa zakonom”, objasnio je Krivokapić. On smatra da ko ne poštuje crnogorske zakone ne može biti dobrodošao u Crnoj Gori. “Mi nemamo pravo da kršimo zakone, ni mi, ni bilo ko drugi. Zakoni su stvoreni da vlast ne bi bila zloupotrijebljena i da se ne bi povećavao broj optužbi za korupciju i organizovani kriminal u izvještajima Evropske unije (EU)”, rekao je Krivokapić. Stabilan i održiv razvoj se, kako je ocijenio, može samo tako obezbijediti, a ne razvoj po modelu afričkih država. Oko projekta Kraljičina plaža ranije su se sukobile vladajuće partije. Dok su u Demokratskoj partiji socijalista (SDP) smatrali da projekat treba podržati i da oko njega nema sumnjivih poslova, u SDP-u su ocjenjivali da bi prodaja Kraljičine plaže bila štetna po državu.

Bonus video: