Ni na vidiku izbor specijalnog tužioca

EK je očekivala da će specijalno tužilaštvo početi sa radom i davati određene rezultate
68 pregleda 12 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2015. 15:15h

Crnogorski USKOK, koji navodno treba da pruži odlučujući doprinos borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, najvjerovatnije neće biti formiran u junu, kao što je planirano vladinim promijenjenim Akcionim planom za poglavlje 23. Razlog za to je komplikovana procedura sprovođenja Zakona o specijalnom tužilaštvu, koji je počeo da važi 18. marta.

Iz VDT-a nijesu mogli da preciziraju kada će biti raspisan oglas za glavnog specijalnog tužioca, navodeći da će poštovati zakonske rokove.

Prema vladinom Akcionom planu za poglavlje 23, oni su ranije već probijeni jer je nasljednik Đurđine Ivanović trebalo da bude izabran još u novembru 2014. Kako se sa izradom i usvajanjem posebnog zakona kasnilo, novi rok je jun 2015.

Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK Dirk Lange nedavno je izrazio razočaranje što specijalno tužilaštvo nije formirano. “EK je sa jedne strane očekivala, ne samo da će zakoni biti usvojeni, već i da će specijalno tužilaštvo početi sa radom i davati određene rezultate”, kazao je Lange, navodeći da će i to biti dio izvještaja Evropskom savjetu ovog mjeseca.

“Vijestima” je u Tužilačkom savjetu objašnjeno da on ne može da raspiše oglas za glavnog specijalnog tužioca, dok se ne utvrdi broj zamjenika, odnosno po novom zakonu - specijalnih tužilaca.

Zakonom o specijalnom tužilaštvu je predviđeno, kako podsjećaju iz VDT-a, da najprije Tužilački savjet u roku od 30 dana donese odluku o broju tužilaca specijalnog odjeljenja. “Zakonom je, takođe, propisano da se javni oglas za izbor glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca raspisuje u roku od 15 dana od donošenja odluke o broju specijalnih tužilaca”, navodi se u odgovoru VDT-a Ivice Stankovića.

To znači da se oglašavanje mjesta šefa USKOK-a može očekivati do 2.maja. S obzirom na to da je oglas otvoren 15 dana, da je zakonom predviđeno da se nakon toga traži mišljenje za kandidate koji su se prijavili, da se oni pozivaju na razgovor, da VDT zatim bira najboljeg i šalje obrazloženje Tužilačkom savjetu... proći će sedmice do izbora glavnog specijalnog tužioca i njegovih saradnika.

Ali, ni tu ne mora biti kraj, jer ako Stanković ne izabere nijednog od kandidata koji se jave na oglas, ili njegov izbor ne podrži Tužilački savjet, sve se vraća na početak, odnosno raspisuje se novi oglas.

Procedura izbora je komplikovana pa je Stanković, prema informacijama “VIjesti”, nezadovoljan jer je preokupiran tehničkim pripremama, umjesto da se fokusira na konkretne predmete. Sudeći prema izboru VDT-a u Skupštini, koji je trajao mjesecima, nije isključeno da se i dolazak glavnog specijalnog tužioca oduži.

Pažin optimista, prostorije za USKOK u Vijeća suda za prekršaje

Prije nego Tužilački savjet raspiše konkurs za glavnog specijalnog tužioca trebalo bi da se uspostavi i sekretarijat tog savjeta, čiji će to biti posao. Međutim kako je i za zapošljavanje u sekretarijatu potreban konkurs, i to će donekle prolongirati izbor specijalnih tužioca, objašnjeno je “Vijestima”. Dok se te stvari budu rješavale, Tužilaštvo očekuje iseljavanje Vijeća suda za prekršaje, koje se nalazi na posljednjem spratu zgrade u Ulici slobode.

Ministar pravde Zoran Pažin je međutim optimista jer je u petak najavio da se u junu može očekivati glavni specijalni tužilac.

Bonus video: