Đukanović u Ženevi: Snažna privrženost Crne Gore multilateralizmu, globalnoj saradnji...

Navodi se da je Đukanović ukazao na odgovoran odnos države prema miru, stabilnosti i multietničnosti, i na opredjeljenje za pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i kvalitetu života, kakav je Crna Gora baštinila i tokom najizazovnijih vremena
214 pregleda 3 komentar(a)
Milo Đukanović, Ženeva, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Ženeva, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 23.10.2018. 19:33h

Crna Gora predstavlja svijetlu tačku u kontekstu napretka ka dostizanju najsavremenijih civilizacijskih tekovina u vremenu koje obiluje izazovima, ocijenili su zvaničnici agencija sistema Ujedinjenih nacija (UN) u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović se sa zvaničnicima agencija sistema UN-a, sa kojima Crna Gora ima izuzetno dobru i partnersku saradnju, sastao tokom Samita globalnih lidera u Ženevi.

On je sagovornicima potvrdio snažnu privrženost Crne Gore multilateralizmu, globalnoj saradnji, kao i posvećenost ostvarivanju razvojne agende, posebno u pogledu održivog razvoja.

Đukanović je, kako se navodi, predstavio je aktuelna kretanja Crne Gore u kontekstu prijema u NATO i liderske pozicije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Ukazavši na najdinamičniji trend rasta ekonomije u regionu u cilju dinamiziranja ekonomskog i demokratskog razvija i podizanja kvaliteta života građana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đukanović ukazao na odgovoran odnos države prema miru, stabilnosti i multietničnosti, i na opredjeljenje za pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i kvalitetu života, kakav je Crna Gora baštinila i tokom najizazovnijih vremena.

„Ti ciljevi, komplementarni su sa postulatima UN, i na njima ćemo zajednički raditi“, poručio je Đuknović.

Generalni direktor Kancelarije UN-a u Ženevi, Majkl Moler, iskazao je punu spremnost za podršku Crnoj Gori na putu njenog prosperiteta.

„U tom kontekstu, predočio je mogućnosti saradnje sa Centrom za ciljeve održivog razvoja, kako bi se ojačale veze među ljudima i idejama na globalnom planu, istakavši pozitivnim odnos Crne Gore prema ispunjenju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030“, kaže se u saopštenju.

Moler je, predstavljajući brojne aktivnosti Kancelarije, ukazao je na mogućnosti za saradnju u sajber tehnologiji, procesu razoružanja, kao i daljoj promociji i približavanju UN politika građanima i snaženju rodne ravnopravnosti.

On je Đukanoviću uručio arhivska dokumenta o Crnoj Gori, još od osnivanja Lige Naroda.

„Posebno je istakao da Crna Gora predstavlja svijetlu tačku u kontekstu napretka ka dostizanju najsavremenijih civilizacijskih tekovina u vremenu koje obiluje izazovima“, navodi se u saoštenju.

Susret sa Generalnim sekretarom Konferencije za trgovinu i razvoj Mukisom Kitujiem, domaćinom Svjetskog Foruma, bio je, kako je saopšteno, prilika za razmjenu mišljenja o potencijalima za investiciona ulaganja u Crnu Goru.

„Generalni sekretar UNCTAD-a iskazao je visoko poštovanje za učešće predsjednika na Samitu, i za dostignuća Crne Gore u pogledu integracija i stvaranja ambijenta za dalji ekonomski razvoj, uz ocjenu da naša zemlja postaje sve prepoznatljivija i prestižnija investiciona destinacija“, kaže se u saopštenju

Đukanović je o mogućnostima za razvoj informacionih tehnologija razgovarao sa Generalnim sekretarom Međunarodne telekomunikacione unije Hulinom Žaom, koji je naglasio da je Crna Gora zemlja mira i sklada, na globalnom i regionalnom planu.

Žao je, kako se navodi, iskazao želju da promoviše poruku o Crnoj Gori kao izuzetnoj investicionoj i razvojnoj destinaciji.

„Posebno je naglasio uspješnu saradnju sa našim insitucijama, ističuči da možemo biti primjer uspostavljanja novih tehnologija na brz i efikasan način, što će pospješiti zapošljavanje i perspektivu mladih ljudi u našoj zemlji“, dodaje se u saopštenju.

Đukanović nastavlja posjetu Ženevi sjutra, susretima u Ekonomskoj komisiji UN za Evropu i Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu.

Bonus video: