Vuković: Vlada u sjenci će se konfrontirati i sa opozicijom, to je presedan

"Ne vjerujem da mogu poslati bilo kakvu poruku, jer je početak funkcionisanja političkog subjekta koji je formirao tu vladu, i čiji integritet nije potvrđen na izborima, zasnovan, bojim se, previše na političkom oportunizmu", rekao je Vuković
181 pregleda 8 komentar(a)
Miodrag Vuković, Crna Gora i Makedonija, Foto: Vlada Crne Gore
Miodrag Vuković, Crna Gora i Makedonija, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.04.2015. 13:51h

Ideja vlade u sjenci Građanskog pokreta URA u startu je postavljena na pogrešnim osnovama, jer taj projekat ne dolazi iz udružene opozicije, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, navodeći da ne vjeruje u njen uspjeh.

Koordinacioni odbor, ili Vlada u sjenci, građanskog pokreta URA počeće s radom naredne sedmice kada će predstaviti svoj ekonomski program, ali i politiku u oblasti poljoprivrede.

"Hendikep je činjenica da to nije projekat koji dolazi, kako je uobičajeno u sređenim demokratskim državama, iz udružene opozicije", rekao je Vuković, navodeći da u Britaniji udružena opozicija ima vladu u sjenci koja je vrlo uvažena.

Vuković je agenciji MINA kazao da je u Crnoj Gori to projekat jednog političkog subjekta, i to onog koji je sastavljen od ljudi koji su većinom napuštali postojeće ili ugašene političke subjekte.

"Mogao bi neko reći da je to u stvari najava da, ako oni nemaju legitimitet i podršku kakve - takve opozicije, da će se onda sjutra pojaviti drugi, ili treći politički subjekt sa svojom vladom u sjenci", naveo je Vuković.

On je poručio da ne vjeruje u najavljenu vladu u sjenci GP URA.

"Ne vjerujem da mogu poslati bilo kakvu poruku, jer je početak funkcionisanja političkog subjekta koji je formirao tu vladu, i čiji integritet nije potvrđen na izborima, zasnovan, bojim se, previše na političkom oportunizmu", rekao je Vuković.

On smatra da je u samom startu, institucionalno, organizaciono i sistemski ta ideja postavljena na pogrešnim, "ali izgleda jedino mogućim osnovama, kada je naša opozicija u pitanju".

"Činjenica da dolazi taj prijedlog iz samo jednog, i to tek stvorenog političkog subjekta, je hendikepirajuća i za autore i misiju koje ta vlada treba da ima", rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ta vlada se neće samo konfrontirati sa projektima Vlade Crne Gore, nego i sa mišljenjima o istim pitanjima sa opozicionim strankama, dodajući da je to presedan.

"Crna Gora, bez obzira na to koliko smo mladi kada su demokratski procesi u pitanju, ne bi trebala da takvim nonsensima doprinosi obogaćenju svjetske demokratske, parlamentarne i vanparlamentarne prakse", kazao je Vuković.

On je rekao da ostaje da se vidi šta će oni ponuditi, ali da je u pitanju startni problem koji će se njima vratiti kao bumerang i što čini neozbiljnim samu ideju.

"To je samo dodatni dokaz haosa u kom se nalazi crnogorska alternativna politička scena", ocijenio je Vuković.

On je naveo da je jedan od onih koji smatra da Crna Gora u svom demokratskom spasavanju treba da proba, posebno ako je to objektivno moguće uslovljeno, sve što je svojstveno parlamentarnoj demokratiji.

"Za 25 godina nijesmo mogli sve to osvojiti, ali idemo vrlo ubrzano i suočavamo se sa novinama. Počeli smo sa sistemom u kom je bila dominantna jedna partija, pa prešli na višepartijski sistem, pa su napravljene prve koalicione vlade koje traju do danas", dodao je Vuković.

On je ukazao i na periode kohabitacije, demonstracije, parlamentarne i druge političke opstrukcije od strane alternative, kao i da je bilo pokušaja manifestovanja politike uličnom demokratijom, ali i pokušaja privremenih, tehničkih i vlada nacionalnog spasa.

"Ostaje da se vidi kako će funkcionisati vlada u sjenci. Koliko znam, u iole ozbiljnijim demokratijama, gdje je to bio politički događaj, te vlade imaju predsjednika i ministre koji su pandan aktuelnoj vladi- oni treba javnosti da govore o političkim procesima koji se vode dominantnim uticajem aktuelne vlade", naveo je Vuković.

On smatra da početak nije ohrabrujući, imajući u vidu, kako je rekao, neke racionalne prigovore, da su među tim ministrima mnogi do juče bili vrlo istaknuti nosioci politika ove vlade, a neki od njih i na druge načine politički probali da funkcionišu pa nisu uspjeli.

Vuković je dodao da bi volio da se razmahne politički život u Crnoj Gori, da se vidi i ta nova politička situacija, »jer sve je dobro za jednu zajednicu i građane, ako se su procesi mirni, demokratski na osnovu konstruktivnog dijaloga, pa i pojedinaca i struktura konfrontiranih mišljenja«.

On je ukazao i da se ne može voditi politika bježanjem od donošenja potrebnih odluka.

»Šta će ponuditi predsjednik te vlade sjutra, kada je NATO u pitanju? Hoće li ponuditi neutralnost, kako govore neke od činilaca Ure, ili će učiniti sve da budemo pozvani u tu asocijaciju«, upitao je Vuković.

On je dodao da postoji i mnogo drugog što se pokušava relativizovati.

»Zato nije preporuka da očekujemo da ćemo sa te adrese dobiti kompetente, kvalitetne,kvalifikovane, objektivne alternativne kada su državne poruke i procesi u pitanju », zaključio je Vuković.

Bonus video: