Rakčević: Crnoj Gori potrebne radikalne promjene

Djelovaće putem javnih obraćanja, ali i posredstvom svojih članova u državnom i lokalnim parlamentima. Dominantno će pratiti predloge Vlade, ali će imati i svoje, posebno u oblasti ekonomije i socijalne politike
89 pregleda 127 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2015. 17:30h

Koordinacioni odbor, ili Vlada u sjenci, građanskog pokreta URA počeće s radom naredne sedmice kada će predstaviti svoj ekonomski program, ali i politiku u oblasti poljoprivrede.

Premijer Vlade u sjenci i lider URE Žarko Rakčević kazao je Televiziji "Vijesti" da žele da se predstave građanima kao alternativa dosadašnjem vođenju politike.

Cilj su im radikalne promjene, koje su, kako ističe, neophodne Crnoj Gori a voljni su da sarađuju sa svima – opozicijom, NVO sektorom, ali i vlašću, kada su u pitanju zakoni u interesu građana.

Vlada u sjenci Građanskog pokreta URA spremna je za konkretne aktivnosti, kaže njen prvi čovjek Žarko Rakčević.

Objašnjava da je to ustvari Koordinacioni tim, koji će u svim oblastima predstavljati svoja viđenja i rješenja.

"Prvo će javnosti biti predočen ekonomski program koji je završen. Vjerujem da će u narednih nekoliko dana Ljubiša Krgovic predočiti ekonomski program i naša viđenja problema dosadašnjeg vođenja politike odnosno pogrešnog modela razvoja", istakao je Rakčević.

Djelovaće putem javnih obraćanja, ali i posredstvom svojih članova u državnom i lokalnim parlamentima. Dominantno će pratiti predloge Vlade, ali će imati i svoje, posebno u oblasti ekonomije i socijalne politike.

"Kad je nešto u redu reći ćemo - u redu smatramo da je to dobro za Crvu Goru, kad budemo smatrali da neka rješenja nijesu dobra predočićemo ta viđenja i djelovati ili amandmanski, ili podnositi druge predloge", dodao je Rakčević.

Za svaku oblast, kaze Rakčevic, biće formirani savjeti i stručni timovi, a vjeruje da ovakav način djelovanja može imati efekta za same građane.

"Želimo dati doprinos prekidu jedne politike koju smatramo da je loša, želja nam je da u jednoj mješavini ljudi sa iskustvom, koji su postigli rezultate i koji su tokom proteklih 15-ak godina svojom voljom se distancirali od politike koja je rezultirala našom svakodnevicom i jednog značajnog broja mladih, koji treba da se kale i stupe na društvenu scenu Crne Gore, tražimo optimum i kvalitetnu ponudu za građane Crne Gore da bi bili prepoznati kao ozbiljna alternativa dosadašnjem vođenju politike", kazao je predsjednik Vlade u sjenci.

U tom cilju, voljni su, ističe Rakčević da sarađuju sa svima koji su dobronamjerni i mogu ponuditi oporavak Crne Gore, kojoj je potrebna radikalna promjena javnih politika.

"Vjerujem da će biti potrebno da se sinergetski djeluje, ne mislim da je URA popila svu pamet ovoga svijeta. Ukupno u Crnoj Gori nedostaje u mnogim sferama kadra, tako da nijesmo sujetni, želimo da u korist građana Crne Gore djelujemo zajedno sa vrlo ozbiljnim i uticajnim ljudima iz nevladinog sektora, sa našim kolegama iz opozicije, i zašto da ne, normalno i sa ljudima iz vladajuće koalicije kada su u pitanju zakonski projekti koji su u interesu za Crnu Goru", kazao je Rakčević.

U ovom trenutku izabrano je 17 članova Koordinacionog odbora, ili takozvane Vlade u sjenci, a u narednih mjesec dana očekuje se popunjavanje još tri resora.

Od važnijih resora za oblast spoljne politike i bezbjednosti zadužen je Dritan Abazović, pravno-politički sistem Rade Bojović, obrazovanje i održivi razvoj Božena Jelušić, ekonomiju i evropske integracije Dejan Mijović i zdravstvo Miodrag Pavličić.

Od ostalih resora, za oblast nauke iljudskih prava zadužen je Šerbo Rastoder, finansijski sistem Ljubiša Krgović, kultura Balša Brković, socijalna politika Miloš Konatar, poljoprivreda Milan Marković, obrazovanje i nauka Tatjana Bečanović, preduzetništvo Miro Perović, a članovi Koordinacionog odbora su još i Boban Batrićević, Milena Bešić, Rade Milošević i Slađana Kavarić

Galerija

Bonus video: