Jovanović: Kažnjavanjem za neustajanje na himnu, vlast potvrdila anticivilizacijski stav

Prema riječima Jovanovića, ne stoje navodi da svi koji ne prihvataju himnu imaju problem sa sadržinom stihova jer se u njima pominje vječna Crna Gora, već je to, kako je naveo, sitno političko podmetanje koje koristi vlast kako bi zamjenom teza manipulisala građanima
121 pregleda 10 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: DNP
Nikola Jovanović, Foto: DNP
Ažurirano: 05.10.2018. 11:10h

Crnogorska vlast je, predlaganjem novčanog kažnjavanja za neustajanje na himnu, još jednom potvrdila svoj anticivilizacijski i antidemokratski stav, ocijenjeno je iz Demokratske narodne partije (DNP).

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim je propisano da će kazne za neustajanje na himnu iznositi od 300 do 2.000 eura.

Portparol DNP-a Nikola Jovanović smatra da Vlada na taj način želi da „natjera građane da prihvate sporne strofe ratnog zločinca i nacističkog kolaboracioniste Sekule Drljevića“.

"U Crnoj Gori ogromnom broju ljudi nije prihvatljivo to što su u državnu himnu inkorporirane strofe fašističkog saradnika, koji je veličao Adolfa Hitlera i oplakivao atentan nad njim, dok je sa druge stane pljuvao antifašističku Ameriku i Englesku i ličnosti kakve su Čerčil i Ruzvelt“, navodi se u reagovanju Jovanovića.

Prema njegovim riječima, modifikacija narodne pjesme koju Drljević objavljuje pod nazivom "Crnogorsko kolo" 1937. godine u Zagrebu u knjizi "Osnova crnogorskog nacionalizma“, uzeta je od političkog vrha za državnu himnu sa namjerom da dijeli Crnu Goru i da falsifikuje istorijske činjenice.

"Pradoksalno je da Crna Gora koja se ponosi svojom slavnom antifašističkom tradicijom i borbom za slobodu od svakog okupatora, za državni simbol proglašava tvorevinu ratnog zločinca“, ocijenio je Jovanović.

Na taj način se, kako je naveo, u suštini veliča njegov lik i djelo i promovišu ideje nacizma, rasizma i ropstva, a vrijeđaju se ideali slobode i čovjekoljublja.

"Zato je i namjera vlasti da u ovom trenutku, pod izgovorm primoranja na poštovanje državnih simbola, natjera građane da prihvate lik i djelo Drljevića, jer su očigledno usvojili njegovu ideologiju“, smatra Jovanović.

Sa druge strane, ocijenio je on, to je i dokaz koliko su „tvorci države iz 2006. godine nesigurni u opstajanje projekta privatne države jer žele silom da nametnu vrijednosti koje su u Crnoj Gori odavno odbačene kao nečovječne“.

Prema riječima Jovanovića, ne stoje navodi da svi koji ne prihvataju himnu imaju problem sa sadržinom stihova jer se u njima pominje vječna Crna Gora, već je to, kako je naveo, sitno političko podmetanje koje koristi vlast kako bi zamjenom teza manipulisala građanima.

"U savremenom svijetu koji je nastao nakon trijumfa antifašizma nad najvećim zlom kojem je služio i Sekula Drljević, svaki pokušaj povampirenja ideologije nacizma treba i mora da naiđe na osudu svakog normalnog čovjeka, i to je civilizacijska dužnost ne samo ovog vremena, nego i svakog budućeg“, kazao je Jovanović.

Zato je, kako je naveo, očajničko uvođenje kazni na neustajanje na himnu dokaz slabosti i frustracije režima, „jer ubjedljiva većina građana nikada neće prihvatiti stihove ratnog zločinca za državni simbol“.

"Vlast na to nije mogla da natjera ni bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića, pa bi prije svih trebali da počnu sa kažnjavanjem počasnog predsjednika Crne Gore koji je javno govorio da pola himne sluša sa zadovoljstvom, a pola po službenoj dužnosti, i da je očiglednoda državna himna ne zbližava, već odvaja ljude“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, da postoji minimun demokratske svijesti u aktuelnoj vlasti, krenulo bi se u suprotnom pravcu i iniciranju ustavnih izmjena kako bi se uklonile sporne strofa, jer je to želja većine građana.

"Činjenica da su se opredijeli za represiju prema sopstvenim građanima, oni priznaju da silom žele da nametnu vrijednosti koje su odavno odbačene u Crnoj Gori, i ovo je samo jedan u nizu sramnih poteza aktuelne vlasti kojom se ugrožava sloboda mišljenja“, zaključio je Jovanović.

Bonus video: