Radunović: Nerealno okupljanje oko novih političkih subjekata

"Nadam se da će njihov doprinos da bude u animiranju birača koji su do sada glasali za vladajuću koaliciju ili nisu izlazili na izbore. To je jedino dobro što može da se očekuje od ove atomizacije opozicione političke scene"
50 pregleda 12 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Arhiva Vijesti
Slaven Radunović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.04.2015. 11:57h

Na crnogorskoj političkoj sceni nema mnogo novih lica i ponude, kazao je funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović, navodeći da nije realno da neko ko nije potvrdio da ima utemeljenje u biračkom tijelu bude jezgro oko kog bi se okupljala opozicija.

Potpredsjendik Građanskog pokreta URA, Rade Bojović, kazao je da su predstojeći izbori osljednja šansa za ovu generaciju opozicije da pokaže nadmoć nad politikom Demokratske partije socijalista (DPS).

Bojović smatra da je presudno važno da kormilo opozicije preuzmu nove političke snage poput URA-e i organizacija u nastajanju koje najavljuju spremnost da raskinu sa praksom dosadašnje opozicije.

"Na žalost, na crnogorskoj političkoj sceni nema mnogo novih lica i ponude, uglavnom se radi o prekompoziciji dosadašnje scene u opoziciji. Mada ima, i očekujemo dosta promjena i u dijelu vladajućih partija, možda čak i više u kvalitativnom smislu nego što će da bude kod opozicionih partija", rekao je Radunović agenciji Mina.

Upitan na šta konkretno misli, on je ukazao na dešavanja u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

"Gdje se očekuju burne promjene, nezavisno od toga koji kandidat će imati većinu i postati predsjednik".

"Očekujemo da će ona druga strana, makar danas tako stvari izgledaju, donijeti nešto novo, neki novi kvalitet na političkoj sceni Crne Gore", rekao je Radunović.

On je naveo da ne bi dalje obrazlagao svoja očekivanja u vezi SDP-a.

"U svakom slučaju, što bude dublja podjela između ove dvije frakcije u SDP-u to je sigurnije da će ona koja izgubi donijeti novi kvalitet u odnosu snaga između vlasti i opozicije", pojasnio je Radunović.

On je dodao da se očekuju ozbiljne turbulencije u okviru DPS-a, koje su, kako je rekao, najavljene medijskim navodima, ali i događajima unutar te stranke.

"Bilo je veoma važno da mi iz opozicije sačuvamo stabilnost i da nakon ovih očekivanih promjena u vladajućim partijama, spremno dočekamo nove uslove i da na olakšan način svrgnemo sa vlasti koaliciju SDP-DPS", kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, došlo je, na žalost, do usitnjavanja koja mogu na neki način da budu jedan novi kvalitet, ukoliko se stvori nova ponuda.

"Ali za sada ne vidim novu ponudu, već samo izmiješane karte, pa opet podijeljene", ukazao je Radunović.

On smatra da nove političke snage koje se formiraju ovih dana, na žalost, nemaju nova politička lica, i da ostaje da se vidi šta će novo da ponude političkoj sceni Crne Gore.

"Nadam se da će njihov doprinos da bude u animiranju birača koji su do sada glasali za vladajuću koaliciju ili nisu izlazili na izbore. To je jedino dobro što može da se očekuje od ove atomizacije opozicione političke scene", rekao je Radunović.

On je podsjetio da je DF osnovan da ne bude savez nekoliko partija već čitave opozicije.

"Ali neki tada nisu prepoznali mogućnosti koje je nudila ideja DF-a, tako da je nekoliko relevantnih partija ostalo van Fronta. Danas bi bilo logično da Front, kao najjača opoziciona grupacija, bude jezgro oko kog bi se okupile ostale stranke", naveo je Radaunović.

On je poručio da nije realno očekivati da neko, ko još ni na koji način nije potvrdio da ima utemeljenje u biračkom tijelu, bude jezgro oko kog bi se okupljali.

"Sačekaćemo predizborno vrijeme, zavisiće i kako će se stvari dešavati u vladajućoj koalicij, a onda ćemo naći najbolji način za izlazak na izbore. Onaj koji će da dobije najviše glasova i da time konačno posle 25 godina pobijedimo na izborima", kazao je Radunović.

On je poručio da DF ostaje najjača grupacija u parlamentu i najozbiljnija politička ponuda, navodeći da koliko god ljudi pokušavali da u Frontu nađu neke pukotine po nacionalnim politikama i odnosu prema NATO, od traženja tih pukotina neće imati velike koristi.

Radunović je rekao da DF ima jasnu politiku koja objedinjava široki spektar ljudi- i onih u čijem je fokusu interesovanja spektar pitanja od nacionalnog interesa, kao i onih od najvećeg interesa za građane.

"Kada su u pitanju i jedna i druga, DF i NOVA se ističu kao čvrsta i jasna opoziciona snaga, koja se bori i za borbu protiv kriminala i korupcije, vladavinu prava ali i ravnopravnost građana i nacija", ukazao je on.

Bonus video: