Bojović: Kormilo opozicije da preuzmu nove političke snage

Bojović je naveo da je presudno važno da kormilo opozicije preuzmu nove političke snage poput URA-e i organizacija u nastajanju koje najavljuju spremnost da raskinu sa praksom dosadašnje opozicije
59 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2015. 11:25h

Predstojeći izbori su posljednja šansa za ovu generaciju opozicije da pokaže nadmoć nad politikom Demokratske partije socijalista (DPS), smatra potpredsjednik Građanskog pokreta (GP) URA Rade Bojović, i poručuje da je bitno da se odnosi u opoziciji raščiste i podstakne proces njene modernizacije i sazrijevanja.

Bojović je naveo da je presudno važno da kormilo opozicije preuzmu nove političke snage poput URA-e i organizacija u nastajanju koje najavljuju spremnost da raskinu sa praksom dosadašnje opozicije.

On je u intervjuu agenciji MINA ocijenio da su opoziciji u Crnoj Gori potrebne temeljne promjene i dobro je, kako je naveo, da se to desi što prije.

„Dosadašnja opoziciona politika, ma kakvi se izgovori nudili, nije uspjela da pridobije većinu i smijeni vlast“, kazao je Bojović, objašnjavajući da su razlozi za to višestruki.

Razlozi su, kako je naveo, vođenje odavno diskreditovane politike, pogrešni lideri, svođenje opozicije na neodgovorno zanimanje i nerijetko povlačenje poteza na način kao da ih je „lično Milo Đukanović naručivao“.

„Zato je bitno da se odnosi u opoziciji brzo raščiste i da se podstakne proces njene modernizacije i sazrijevanja. Predstojeći izbori su posljednja šansa za ovu opozicionu generaciju koja konačno mora pokazati nadmoćnost u odnosu na gnjilu DPS-ovsku politiku“, poručio je Bojović.

Komentarišući činejnicu da je DPS jedina partija koja nije imala podjelu nakon one devedesetih godina, Bojović je ocijenio da je jedan od uzroka takvog stanja u karakteru opozicije.

„DPS bi davno prešao u opozicione klupe da naspram sebe nije imao opoziciju oslonjenu na poražene i tuđe politike, improvizatorsko strančarenje i niskointeligentno razumijevanje političke stvarnosti“, rekao je on.

Posljednja alternativa koja je bila u svakom pogledu bolja od vlasti je, kako smatra Bojović, nestala početkom devedesetih godina i to je bila proevropska, suverenistička i reformatorska opozicija.

„Nakon toga, svih ovih godina, gledamo pogrešno nasađenu opoziciju koja sve svoje neuspjehe isključivo objašnjava plitkim zavjereničkim rezonima i poznatim prevarama od strane vlasti“, rekao je Bojović.

Kako je naveo, na taj način je moguće da „jedna trula vlast“ opstaje i zahvaljujući tome što opozicija misli da će ih istom politikom, istim liderima i istom retorikom pobijediti.

„Zato je od presudne važnosti da kormilo opozicije preuzmu nove političke snage poput URA-e i organizacija u nastajanju koje najavljuju spremnost da raskinu sa gubitničkom praksom dosadašnje opozicije“, poručio je Bojović.

Pobjednička opozicija, kako je naglasio, može biti samo ona koja uvjeri najširu javnost da je ozbiljna, odgovorna, državno utemeljena, reformatorska i prozapadna. „Sve ostalo su trice i kučine“.

Na pitanje da li podjelu postojeće opozicije u više blokova vidi kao pogodnu za bolje pozicioniranje URA-e na prvim narednim parlamentarnim izborima, Bojović je kazao da se u URA-i o tome ne razmišlja, već da će njihovo pozicioniranje biti posljedica ozbiljne politike i odgovornog djelovanja.

“Ne razmišljamo o tome. Pozicioniranje URA-e treba da bude proizvod ozbiljne politike i odgovornog djelovanja. Građani koji žele da Crna Gora bude dio evroatlantske zajednice i kojima je stalo do pravednijeg, poštenijeg i humanijeg društva, konačno su dobili alternativu“, rekao je on.

Cilj URA-e, kako je naglasio, nije preraspodjela opozicionih glasova, niti „politika presipanja iz šupljeg u prazno“, već je jedan od bitnih zadataka pridobijanje presudnog broja glasača aktuelne vlasti, „radi konačne smjene DPS-a“.

„Suštinski smo zainteresovani da se opozicija prevrednuje i postane naš budući politički saveznik“, poručio je Bojović.

Cilj URA-e je, kako je naveo, da bude dio poretka koji će vratiti nadu u bolju budućnost Crne Gore, utemeljiti slobodno i odgovorno građansko društvo, odlučujuće podstaći razvoj pravne države i stvoriti uslove za vođenje produktivne i humane ekonomske politike.

„Mi trenutno imamo slabu vladu, prevaziđenog premijera, rastrojenu političku scenu i svjedoci smo duboke ekonomske, institucionalne i moralne krize“, rekao je Bojović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se zbog toga već nalazi u predizbornom stanju i odlaganje izbora neće popraviti aktuelne prilike.

„Crnoj Gori je potrebna nova razvojna vizija i odlučna politička akcija. Neophodno je novo vođstvo bez tereta prošlosti i optužbi za kriminalne radnje i to takvo vođstvo koje se razumije u državnu politiku, shvata sistemske probleme i spremno je da preduzme teške i nepokolebljive reformske korake“, kazao je Bojović.

Upitan da, kao jedan od osnivača Socijaldemokratske partije, prokomentariše aktuelna dešavanja u toj stranci i kandidature Ranka Krivokapića i Ivana Brajovića za lidera, Bojović je naveo da se SDP svela na nivo režimske frakcije.

„SDP je propustila šanse da sama sebe sačuva. To su sada samo ostaci nekada ugledne stranke u kojoj je trenutno jedino vidljiv sukob oko unutarpartijske prevlasti“, rekao je on.

Izvan toga se, kako je dodao Bojović, za sada nije čulo ništa što bi nagovijestilo bitne političke razlike između dvije suprostavljene struje.

„SDP je sebe svela na nivo režimske frakcije i ma kakav ishod da se desi budućnost SDP-a je krajnje upitna“, ocijenio je Bojović.

Na pitanje da li je URA spremna za saradnju sa SDP-om i da li to zavisi od toga ko će pobijediti na izborima za lidera stranke, on je naglasio da je cilj URA-e smjena vlasti i vođenje proevropske, naprednije i moralnije državne politike.

„Ukoliko se dogodi da je pobjednička struja u SDP-u spremna da zada snažan unutrašnji udarac DPS-u, onda se otvara prostor za neki oblik saradnje“, kazao je Bojović.

Bonus video: