U pojedinim državnim organima onemogućen pristup portalu “Vijesti”

Više izvora "Vijesti" iz državnih organa tvrdi da im je “zabranjen” pristup portalu , dok iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije(MIDT), koje upravlja centralizovanim IT sistemom državnih institucija to negiraju, navodeći da je “problem tehničke prirode”
64 pregleda 18 komentar(a)
vijesti.me, Foto: Screenshot
vijesti.me, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.04.2015. 19:12h

Zaposlenima u pojedinim državnim organima onemogućen je pristup portalu “Vijesti”, iako bez smetnji mogu pratiti ostale novinske portale.

Više izvora "Vijesti" iz državnih organa tvrdi da im je “zabranjen” pristup portalu , dok iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije(MIDT), koje upravlja centralizovanim IT sistemom državnih institucija to negiraju, navodeći da je “problem tehničke prirode”.

Iz jednog Vladinog resora, koji zapošljava veliki broj ljudi, jedan izvor je kazao da pristupa portalu “Vijesti”, bez problema, dok dva tvrde da je posljednjih nekoliko dana to nemoguće.

Ti izvori su naveli da portal mogu posjetiti samo tehnički obučene osobe koje su na svojim kompjuterima "probile" zabranu ili da su im to zbog ličnih poznanstava to omogućili administratori iz resora Vujice Lazovića. U dijelu državnih institucija je ranije zabranjen pristup Fejsbuku i Jutjubu.

Na pitanje na osnovu čega je u pojedinim državni organima zabranjen pristup portalu “Vijesti”, iako mogu slobodno da ulaze na druge njus portale, iz MIDT su odgovorili:

"Obavještavamo vas da službenicima zaposlenim u državnim organima nije zabranjen pristup portalu Vijesti i da smatramo da je problem tehničke prirode. Ovim putem upućujemo inicijativu za saradnju, sa ciljem da zajedničkim naporima otklonimo nastali problem".

Službenik iz tog ministarstva je u neformalnom razgovoru, prije dostavljanja odgovora, "Vijestima" rekao da zabrane nema, već da je moguće da zbog načina korištenja interneta i činjenice da svaki resor koristi jednu IP adresu, server "Vijesti" pokušaj pristupa vidi kao pokušaj hakerskog napada.

Tehnički direktor "Vijesti" Blažo Milić rekao je da do sada nije bilo situacija i primjedbi da sa neke adrese u Crnoj Gori ne može da se pristupi portalu.

"Dešavalo se da imamo napade, ali za te stvari imamo dobre odbrambene sisteme da detektujemo kada je klasičan napad u pitanju. U tom slučaju blokiramo pristup. Međutim, ne znam za slučaj da smo blokirali ijednu adresu iz Crne Gore tako da ne bi trebalo biti problema u pristupu bilo kojeg korisnika sa ovih prostora", kazao je Milić.

On je rekao da je tehnička služba "Vijesti" spremna da sjedne sa tehničarima ministarstva i razgovara o ovom problemu.

Bonus video: