REAKCIJE NA ODLUKU VLADE

Dupli aršini za otpremnine stečajcima i operativcima

Vladina odluka je posebno iritantna za predsjednika Radničke partije Janka Vučinića, koji je u Skupštini jedva izdejstvovao penzije za radnike čije su firme otišle u stečaj zbog privatizacije
70 pregleda 4 komentar(a)
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2015. 10:39h

Odobravajući više od pola miliona ANB-u kako bi isplatio otpremnine operativcima koji idu u povlašćenu penziju, Vlada je još jednom potvrdila da ima duple aršine. Za poslanike opozicije  i Andriju Popovića (LP) čija je partija dio vladajućeg saveza, ispunjavanje NATO obaveza nije alibi za, u prosjeku, 14.000 eura otpremnina operativcima.

Vladina odluka je posebno iritantna za predsjednika Radničke partije Janka Vučinića, koji je u Skupštini jedva izdejstvovao penzije za radnike čije su firme otišle u stečaj zbog privatizacije.

“Crna Gora je policijska država gdje je ANB jedna od glavnih poluga vlasti za održavanje i ovo  je samo znak zahvalnosti  za to. U pitanju su ljudi u punoj rad snazi koji će lako naći zaposlenje, pa je Vlada počinila veliku  nepravdu”, rekao je on “Vijestima”.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović ocijenio je takođe da je u pitanju “samo djelić demonstriranja nekonzistentnosti u postupanju i u stavovima Vlade”.

Đukanovićev kabinet je u četvrtak  dao saglasnost Ministarstvu finansija da ANB-u odobri 614 hiljada eura koje mu nedostaju za uplatu 1,1 miliona eura otpremnina   80 službenika  koji od 1. maja stiču pravo na povlaštenu penziju

Samo  prije mjesec dana bivši ministar rada Predrag Bošković tvrdio je da će isplata penzija stečajcima dovesti u pitanje prinadležnosti za 125 hiljada penzionera. 

Kaluđerović kaže da je “očigledno kada vrh vlasti želi da svaki četvrti službenik ANB treba da ide u penziju” jer  tada  ne pominju milionske izdatke  iz Budžeta. “Takođe, kada vrh vlasti želi da DKP preda u ruke pojedinaca koji se prepoznaju kao njihovi miljenici, ne postavlja se pitanje otkuda višemilionska sredstva za socijalni program za radnike koji će ostati bez posla”, kaže Kaluđerović.

Država privilegovanih

“Vlada se  žestoko trudi da opstruira početak primjene usvojenih izmjena Zakona o PiO, po kojima su pravo na penziju ostvarili stečajci sa 30, odnosno 25 godina  staža, navodeći kao argument da  nijesu planirana sredstva u Budžetu.

”Ovo su  primjeri duplih aršina  prema građanima, gdje se rukovode uskopartijskim i interesima privilegovanih pojedinaca,  gazeći Ustavna načela o jednakosti  građana i da je Crna Gora država socijalne pravde,” rekao je Kaluđerović.

Preporučujemo za Vas