Dupli aršini za otpremnine stečajcima i operativcima

Vladina odluka je posebno iritantna za predsjednika Radničke partije Janka Vučinića, koji je u Skupštini jedva izdejstvovao penzije za radnike čije su firme otišle u stečaj zbog privatizacije
72 pregleda 4 komentar(a)
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2015. 10:39h

Odobravajući više od pola miliona ANB-u kako bi isplatio otpremnine operativcima koji idu u povlašćenu penziju, Vlada je još jednom potvrdila da ima duple aršine. Za poslanike opozicije i Andriju Popovića (LP) čija je partija dio vladajućeg saveza, ispunjavanje NATO obaveza nije alibi za, u prosjeku, 14.000 eura otpremnina operativcima.

Vladina odluka je posebno iritantna za predsjednika Radničke partije Janka Vučinića, koji je u Skupštini jedva izdejstvovao penzije za radnike čije su firme otišle u stečaj zbog privatizacije.

“Crna Gora je policijska država gdje je ANB jedna od glavnih poluga vlasti za održavanje i ovo je samo znak zahvalnosti za to. U pitanju su ljudi u punoj rad snazi koji će lako naći zaposlenje, pa je Vlada počinila veliku nepravdu”, rekao je on “Vijestima”.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović ocijenio je takođe da je u pitanju “samo djelić demonstriranja nekonzistentnosti u postupanju i u stavovima Vlade”.

Đukanovićev kabinet je u četvrtak dao saglasnost Ministarstvu finansija da ANB-u odobri 614 hiljada eura koje mu nedostaju za uplatu 1,1 miliona eura otpremnina 80 službenika koji od 1. maja stiču pravo na povlaštenu penziju

Samo prije mjesec dana bivši ministar rada Predrag Bošković tvrdio je da će isplata penzija stečajcima dovesti u pitanje prinadležnosti za 125 hiljada penzionera.

Kaluđerović kaže da je “očigledno kada vrh vlasti želi da svaki četvrti službenik ANB treba da ide u penziju” jer tada ne pominju milionske izdatke iz Budžeta. “Takođe, kada vrh vlasti želi da DKP preda u ruke pojedinaca koji se prepoznaju kao njihovi miljenici, ne postavlja se pitanje otkuda višemilionska sredstva za socijalni program za radnike koji će ostati bez posla”, kaže Kaluđerović.

Država privilegovanih

“Vlada se žestoko trudi da opstruira početak primjene usvojenih izmjena Zakona o PiO, po kojima su pravo na penziju ostvarili stečajci sa 30, odnosno 25 godina staža, navodeći kao argument da nijesu planirana sredstva u Budžetu.

”Ovo su primjeri duplih aršina prema građanima, gdje se rukovode uskopartijskim i interesima privilegovanih pojedinaca, gazeći Ustavna načela o jednakosti građana i da je Crna Gora država socijalne pravde,” rekao je Kaluđerović.

Bonus video: