Stolica: Poželjan ekosistemski pristup u sektoru ribarstva

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, radionica „Crna Gora i ekosistemski pristup u ribarstvu i akvakulturi“ organizovana je uz podršku Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO), s ciljem da se sa tim pristupom upoznaju predstavnici institucija koje su uključene u oblasti upravljanja ribarstvom u Crnoj Gori
89 pregleda 0 komentar(a)
ribar, Foto: Shutterstock.com
ribar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.04.2015. 19:05h

Ekosistemski pristup u sektoru ribarstva dio je Zajedničke ribarske politike Evropske unije (EU), koju na putu evropskih integracija treba da počne primjenjivati i Crna Gora, saopšteno je na radionici koja je danas održana u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, radionica „Crna Gora i ekosistemski pristup u ribarstvu i akvakulturi“ organizovana je uz podršku Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO), s ciljem da se sa tim pristupom upoznaju predstavnici institucija koje su uključene u oblasti upravljanja ribarstvom u Crnoj Gori.

“Ekosistemski pristup u sektoru ribarstva je poželjan za održivo upravljanje u tom sektoru i dio je Zajedničke ribarske politike EU, koji na putu evropskih integracija treba da počne primjenjivati i Crna Gora”, ocijenila je generalna direktorka Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica.

Nacionalni pravni konsultant, Bosiljka Vuković Simonović, kazala je da je za uspješnu primjenu ekosistemskog pristupa u ribarstvu i akvakulturi potrebno prilagoditi postojeći zakonodavni i institucionalni okvir sa međunarodnim odrednicama i preporukama.

Ona je ocijenila da je potrebno cjelokupno jačanje kapaciteta, znanja i finansijske podrške, sa posebnim fokusom na preduslove za sprovođenje tog pristupa.

FAO ekspert, Ariella D'Andrea, navela je glavne principe Ekosistemskog pristupa u ribarstvu i akvakulturi, među kojima najvažniji podrazumijeva ograničavanje uticaja na ekosistem i biodiverzitet do nivoa prihvatljivosti.

Ona je naglasila da je ekosistem funkcionalna jedinica koja obuhvata kompleksno jedinstvo živih bića (biljaka, životinja i mikroorganizama) i sredine u kojoj oni žive, a da bi on dobro funkcionisao njegove geografske osnove treba da se podudaraju sa ekološki značajnim granicama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, učesnici radionice bili su veoma zadovoljni održanim prezentacijama.

“Smatraju da su obuhvatile sve sfere ribarstva, a i dobili su odgovore na mnoga pitanja koja se, osim ekosistemskog pristupa, tiču i ostalih problema u ovoj oblasti”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: