Vučurović: Priznanje Tačiju i Rami je provokacija

Vučurović je kazao da se postavljaju logična pitanja - čime su to oni zadužili Crnu Goru i neku njenu opštinu da bi dobili neko priznanje
32 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2015. 15:29h

Najava da će kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači i predsednik Vlade Albanije, Edi Rama, dobiti priznanje grada Ulcinja, provokacija je u organizaciji crnogorskog režima i ekstremnih albanskih krugova, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji. Portparol te stranke Jovan Vučurović kazao je da se postavljaju logična pitanja - čime su to oni zadužili Crnu Goru i neku njenu opštinu da bi dobili neko priznanje, i čime su doprinijeli Tači i Rama Ulcinju i Crnoj Gori. “Radi se o otvorenoj provokaciji u organizaciji crnogorskog režima i nekih ekstremnih albanskih krugova, koja za cilj ima izazivanje novih podjela u Crnoj Gori”, rekao je Vučurović agenciji MINA. On je upitao kakva se to poruka šalje građanima Crne Gore kada osoba koja je, kako je naveo, bila na čelu terorističke organizacije, i koja se tereti za najmonstruoznije zločine nad Srbima i Crnogorcima i trgovinu organima, dobija priznanje u Crnoj Gori.

Vučurović je upitao i “kakva se to poruka šalje građanima kad je za to priznanje predviđen i premijer Albanije koji je javno, ni manje ni više nego na svojoj rezidenciji, istakao zastavu sa kartom takozvane velike Albanije, na kojoj je ucrtana skoro polovina Crne Gore”. “I čitavu 'svečanost' će, u ulozi vječitog kurira premijera, Mila Đukanovića, aminovati potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Filip Vujanović, kome se inače priprema smjena u toj partiji“, smatra Vučurović. Prema njegovim riječima, veoma je važno naglasiti da se, u prisustvu visokog funkcionera DPS-a, odaje počast osobama koja otvoreno zagovaraju cijepanje Crne Gore. Vučurović je kazao da mjesecima traje snažna kampanja najviših državnih funkcionera Albanije i nihove intelektualne elite u kojoj se govori o, kako je naveo, takozvanoj prirodnoj Albaniji koja obuhvata djelove Crne Gore. On tvrdi da je aktuelna vlast uporno ćutala na pozive Nove da se reaguje na te prijetnje. “Reakcija vlasti je bila da je Kočo Danaj beznačajan i da njegove stavove ne treba komentarisati, ali kada smo upoznali javnost da je takozvana prirodna Albanija projekat Albanske akademije nauka, i kada su taj projekat podržali Edi Rama i Bujar Nišani, crnogorska vlast je kukavički zaćutala”, kazao je Vučurović. On je pozvao Đukanovića da objelodani sporazume koje je potpisao sa predstavnicima nacionalnih manjina kako bi oni 2006. godine glasali za razbijanje zajedničke države. Kako je kazao, u tim sporazumima kriju se razlozi “sramnog ponašanja aktuelnog režima”. “Dok vlast vodi ovakvu poltronsku politiku u odnosu na albanske političare iz Albanije i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, sa druge strane projektuje otvorenu kampanju mržnje i netrpeljivosti prema dokazanim, istorijskim prijateljima i saveznicima Crne Gore, koji su to prijateljstvo pokazali u najtežim prilikama”, zaključio je Vučurović.

Bonus video: