Konjević: MUP neće imati bazu brojeva telefona građana

„Ideja je dobra, jer novo vrijeme nalaže nova rješenja i adekvatno je vremenu kojem živimo ali ima još dosta prostora da bude bolje da bi bila adekvatna zamjena, u informativnom smislu, onom što smo do sada imali“, smatra Tuponja
74 pregleda 1 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2015. 11:51h

Predložene izmjene Zakona o izboru poslanika i odbornika ne znače da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) raspolagati brojevima mobilnih telefona građana, poručio je ministar Raško Konjević.

Poslanici danas raspravljaju o predloženim izmjenama Zakona o izboru poslanika i odbornika i biračkom spisku, kojim je predviđeno je da građani putem SMS poruka budu obaviješteni o održavanju izbora i na kojem biračkom mjestu će glasati.

Konjević je objasnio da MUP neće raspolagati bilo kakvim brojevima telefona građana, već bi bio korišćen servis koji je svakodnevno aktivan kada, na primjer, kako je rekao, korisnici određene mreže dobijaju reklamne poruke.

Prema njegovim riječima, nije tačno da MUP u tom kontekstu ima bazu brojeva mobilnih telefona građana.

„Građanin dobija poruku od svog operatera da može ili posjetiti sajt www.biraci.me i tako provjeriti ili na broj koji odredi operater poslati SMS sa svojim matičnim brojem i dobiti povratnu poruku sadržine kada su izbori, gdje glasa, odnosno na kom biračkom mjestu glasa i koja je njegova adresa“, objasnio je Konjević.

Novo rješenje je, kako je obrazloženo ranije iz Vlade, jeftinije i ostvariće se ušteda u Budžetu Crne Gore, a birači će na savremeniji i brži način biti obaviješteni o informacijama važnim za ostvarivanje biračkog prava.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić rekao je da su izborni zakoni često mijenjani i da su izborni porazi kolega bili osnovni razlog za izmjene.

„Na zahtjev opozicije imali smo providne biračke kutije, pa nakon poraza opozicije imali smo neprovidne kutije. Ta rješenja su se mijenjala od izbora do izbora, jedino se naše kolege iz opozicije nijesu mijenjale“, kazao je on.

Sekulić je rekao da su kolegama izlazili u susret u skladu sa demokratskom praksom, cijeneći da njihovi predlozi mogu da poboljšaju izborni proces.

On je ocijenio da nije dobro, bilo da to radi vlast ili opozicija, zloupotrebljavati pravo na primjedbe na izborni proces.

„Što se tiče DPS-a, imamo dovoljno demokratske kondicije da vam izađemo u susret i prihvatimo rješenja koja su dobra i koja mogu da dovedu do poboljšanja izbornog procesa“, rekao je Sekulić.

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije rekla je da nema vraćanja povjerenja u izborni proces bez kvalitetnih izmjena registra prebivališta i boravišta, bez izmjena zakona o crnogorskom državljanstvu, kao ni dok se pravosnažno ne osude svi koji su zloupotrebljavali državne resusrse u partijske svrhe.

Ona je poručila da je potrebno da se suoče sa realnošću da ima građana koji „nemaju hleba da jedu“ i nemaju mobilne telefone, kao i da postoje građani koji ne žele da MUP raspolaže njihovim brojevima telefona.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović, kazala je da je saglasna sa izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je predviđeno slanje SMS poruka biračima, zbog, kako je navela, uštetede koja iznosi oko pola miliona eura.

Ona je ocijenila da je veoma značajna promjena Zakona o biračkim spiskovima prilagođavanje tog akta Zakonu o matičnim knjigama.

„Zakon o matičnim knjigama predviđa da se matični registri za umrle i rođene vode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a matični registri za vjenčane u opštinama. Iako izgleda kao tehnička izmjena, veoma je značajno kako se vode matični registri u odnosu na matične knjige, jer su to pouzdanije baze podataka“, objasnila je Vuksanović.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF) rekao je da taj politički savez neće učestvovati u, kako smatra, kozmetičkim promjenama u bitnim zakonima.

„Promjene koje predlažete su tehničke, nijesu suštinske, one ne smetaju ali ni ne koriste mnogo. DF neće prisustvovati kozmetičkim promjenama već će se baviti suštinom“, kazao je Đukanović.

On je dodao da DPS i i SDP godinama zloupotrebljavaju državne resurse u izborne svrhe protiv čega se opozicija bori i da treba da se ispune tehnički uslovi kako bi izbori bili fer.

„Preduslovi su korektan birački spisak, odsnosno sređena evidencija reguistra prebivališta građana i registra državljana, kao i da glasaju samo oni koji su upisani u birački spisak“, naveo je Đukanović.

On je Konjevića pitao da li MUP provjerava ko su stalni stanovnici Crne Gore.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, smatra da je rješenje da se birači SMS porukom obavještavaju o detaljima glasanja u načelu dobro, ali da ima prostora za napredak, kako bi bilo adekvatna zamjena za postojeće.

„Ideja je dobra, jer novo vrijeme nalaže nova rješenja i adekvatno je vremenu kojem živimo ali ima još dosta prostora da bude bolje da bi bila adekvatna zamjena, u informativnom smislu, onom što smo do sada imali“, smatra Tuponja.

On je kazao da MUP nema pregled birača koji ne koriste mobilnu telefoniju.

„Oni neće dobiti dobiti poruku obavještenja. Mora se naći način da se ima uvid u to ko ne koristi mobilni telefon i da njih možda na tradicionalan način obavijestite“, poručio je Tuponja.

Prema njegovim riječima, birači koji ne dobiju poruku ostaće uskraćeni u odnosu na prethodno rješenje a informacija treba da bude prenijeta svakom ravnopravno.

Poslanica Hrvatske građanske inicijative, Ljerka Dragičević, kazala je da nema ništa protiv da joj dolaze SMS poruke o obavještenju o izborima, ali da ima, kako je upozorila, puno ljudi koji ne znaju da koriste mobilni telefon.

Ona je ukazala da na putu od Budve do Podgorice nema dometa na četiri lokacije, i da bi to moglo predstavljati problem da svi birači budu obaviješteni putem SMS poruka.

Poslanik Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, rekao je da ta stranka podržava izmjene oba zakona, navodeći da se radi o tehničkim izmjenama koje su veoma korisne.

„Razlozi što podržavamo izmjene su što se spiskovi na ovaj način svakodnevno ažuriraju, što više nema štampanja listića sa obavještenjima koje ionako svi građani nisu dobijali. Mislim da je obavještavanje građana putem SMS poruka mnogo bolje i da će veći broj građana biti obaviješten nego do sada“, naveo je Mustafić.

Nezavisni poslanik Neven Gošović kazao je da se, kad je u pitanju rješenje o SMS porukama, ne obezbjeđuje dostavljanje obavještenja o biračkom mjestu svim biračima, jer nijesu svi korisnici mobilne telefonije i stvara se obaveza biraču za dostavljanje podataka svojih da bi dobio podatke o mjestu na kom glasa.