Raonić: Ne želi se objasniti šta je NATO, kampanja zasnovana na buđenju emocija

"Na javnoj sceni se može vidjeti samo dijalog onih koji su za, jer su im šefovi to rekli i onih koji su protiv jer misle da smo 1999. bombardovani bez ikakvog povoda"
3 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2015. 11:35h

Vladina kampanja za članstvo Crne Gore u NATO pomalo je dosadna, ne daje prave rezultate i kroz nju se ne otvaraju nova pitanja, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.

Kako je rekao, od samog početka Komunikacijska strategija je podrazumijavala dokument koji je opisivao modalitete komunikacije sa domaćom i međunarodnom javnošću.

„Ali je njegova implementacija bila nespretna, neprilagođena i svodila se na trošenje novca crnogorskih poreskih obveznika i štrikiranje odrađenih obaveza, bez analize njihovih rezultata“, kazao je Raonić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, nepotreban broj dokumenata (strategija, planova, procjena, analiza i istraživanja) nedostatak koordinacije i komunikacije među akterima, čak i tenzije, godinama je bilo obilježje ove komunikacione strategije, a rezultati su svima poznati.

Zbog toga je, kako je dodao, i odlučio da se tom temom ne bavi više.

„Izložena kritikama pojedinih NVO, praćena stagniranjem procenta javne podrške, Vlada je konačno priznala promašaj i najavila inoviranu Strategiju. Sa uključivanjem političkih partija i ostalih segmenata društva“, rekao je Raonić.

Prema njegovim riječima, „inovacije“ podrazumijevaju i promjenu naziva tima, članova i koordinatora, ukidanje učestalih „speaking tura“ i glamuroznih događaja.

„Nakon sugestija iz vani, više to nije propagnda, već je cilj dijalog. Ali njega nema. A na javnoj sceni se može vidjeti samo dijalog onih koji su za, jer su im šefovi to rekli i onih koji su protiv jer misle da smo 1999. bombardovani bez ikakvog povoda. U dijalogu nema antimilitarista, niti stručnjaka, ali zašto i da ih ima, kada ih nema ni u resornim Ministarstvu“, kazao je on.

Očigledno je da, kako je rekao Raonić, iako najavljivanja kampanja „od vrata do vrata“ izostala i da se građanima obraća putem bilborda i elektronskih medija, jer tu već, dodao je, neko novac mora da uzme.

„Ono što bode oči je nastavak obuke sa zaposlenima u lokalnim upravama, pogotovo imajući u vidu da je ovo treća godina u kojoj se „obučavaju“ isti građani od strane istih izvođača obuke“, naveo je on.

Kako je kazao, imajući u vidu da se radi o spoljnopolitičkom prioritetu, zabrinjava činjenica da država nije alocirala sredstva za nastavak i realizaciju komunikacione strategije. „Već se Crna Gora oslanja na mogućnost dobijanja donacije od Kraljevine Norveške, a da Koordinator to saopštava i prije same odluke“.

„Sve u svemu, meni je kompletna kampanja pomalo dosadna, ne daje prave rezultete, kroz nju se ne otvaraju nova pitanja, niti se na proces učlanjenja ne ulazi kroz sagledavanje naših interesa“, rekao je Raonić.

Sa jedne strane, dodao je, imamo pristup koji se doživljava kao nametnut i predmet dodvoravanja međunarodnim partnerima. „A sa druge strane anti kampanja je uska i svodi se na krug ljudi koji kompletnu priču gledaju samo iz ugla 1999. odnosno na emocijama“.

„Ne želi se ni iskreno objasniti šta je NATO, pa se marketinška kampanja zasniva na buđenju primarnih emocija, kroz bilborde i spotove na koji se pokazuju djeca, porodice i slično, što nema veze sa suštinom koju treba objasniti narodu“, rekao je Raonić.

On je kazao da, nakon što je Demokratska partija socijalista odlučila da svoju partijsku strukturu okrene u tom pravcu, a premijer gostuje u specijalizovanim emsijama na tu temu, što se javne podrške više nema dilemu.

„Očigledno je Vlada mudro tempirala podršku za trenutak kada postane izvjestan poziv za članstvo, pa otuda ne treba da čudi što je bivši koodintaor tokom čitave prethodne godine imao svega par desetina izjava“, naveo je Raonić.

Bonus video: