Brajović sakrio prihod od 150.000 eura

Brajović nije prijavio prihod od 150.000 eura, “Free Energy group” koja je kupila njegovu zemlju kraj Danilovgrada 2016. poslovala sa “Atlas bankom”
12081 pregleda 25 komentar(a)
Ćuti o kršenju zakona: Brajović, Foto: Filip Roganović
Ćuti o kršenju zakona: Brajović, Foto: Filip Roganović

Nakon što je 2013. godine prodao zemlju u selu Kosić kod Danilovgrada za 150.000 eura kako bi namirio dug u “Atlas banci”,

predsjednik Skupštine i tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović propustio je da o tome obavijesti tadašnju Komisiju za sprečavanje sukoba interesa, koja je prethodnica Agencije za sprečavanje korupcije. Prema javno dostupnim podacima, firma koja je kupila pa prodala Brajovićevu zemlju “Free Energy group”, imala je prije dvije godine poslovni aranžman sa “Atlas bankom” Duška Kneževića. On je javno i otvorio priču o Brajovićevom sumnjivom aranžmanu za isplatu duga toj banci, ne navodeći cifru.

Zakon o sprečavanju korupcije, koji je važio 2013. godine, obavezivao je javne funkcionere da svaku promjenu u vlasništvu vredniju od 5.000 eura prijave najkasnije 30 dana od dana nastanka promjene. Na sajtu ASK-a, koji raspolaže arhivom bivše Komisije od 2005. do 2015.godine, te prijave nema.

Ni ASK a ni Brajović nijesu željeli da odgovore da li je prekršen zakon i kakve su posljedice po javnog funkcionera zbog toga. ASK je ranije objasnio “Vijestima” da ih ne interesuje rad bivše Komisije.

U pitanju je parcela koju je Brajović prodao da bi namirio dug “Atlas banci”, što proizilazi iz izjava koje je iznosio njen vlasnik Duško Knežević i lider SD-a.

Ugovor o prodaji zemlje za 150.000 eura

U arhivi Komisije, odnosno prijavi imovine tadašnjeg ministra Brajovića za 2013. godinu, piše da je prodato zemljište od 4.467 kvadrata. U kartonu se ne pominje koja je njegova vrijednost, kao ni činjenica da je prema informacijama “Vijesti”, plaćen dug Atlas banci između 50 i 70 hiljada eura.

Nakon što je Knežević javno prozvao Brajovića da je na sumnjiv način namirio obaveze njegovoj banci, predsjednik Skupštine i SD-a objavio je da je to učinio prodajom porodične imovine. Međutim, Brajović nije objasnio zašto je platio dug koji na osnovu njegovih imovinskih kartona nije ni postojao. Prema navodima dijela medija i nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u pitanju je bila VIP kartica koju su koristili i drugi visoki zvaničnicim među kojima i Milo Đukanović.

Kako su juče objavili “Dan” i Istraživački centar “Lupa”, Brajović je parcelu od 4,4 hiljade kvadrata, kao livadu treće klase, prodao preduzeću “Free Energy”, koje je u međuvremenu promjenilo ime i sada se zove “Energo Invest Group”, za 150 hiljada eura ili 33,5 eura po kvadratu.

Sadašnji vlasnik te parcele je bivši vozač Duška Kneževića -Dražen Vujisić, koji je i jedan od desetine uhapšenih u aferi “Atlas”.

Brajović je 2014. susjednu svoju parcelu prodao za 2,1 euro po kvadratu, tvrdi “Lupa”.

“Free Energy” je te 2013. godine, prema predatoj poreskoj prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, imala jednog zaposlenog i ukupan promet od 1,2 miliona eura, dok je neto profit bio 129 hiljada eura.

To znači da je tadašnji vlasnik firme Svetomir Stefanović sumu koja je veća nego što mu je godišnji profit, potrošio da bi od Brajovića kupio bezvrijednu livadu kod Danilovgrada.

Kompanija je Draženu Vujisiću tu parcelu, prema podacima iz katastra, prodala 2015. godine. Te godine ukupan prihod sada “Energo Invest Groupa” bio je svega 26 hiljada eura, što ukazuje da je tada ista parcela prodata za simboličan iznos.

“Energo Invest Group” i Atlas banka imali su jedan zajednički posao 2016. godine. Prema podacima sa sajta Ministarstva održivog razvoja i turizma, taj resor je prvo Atlas banci izdao dozvolu za rekonstrukciju benzinske pumpe u naselju Ilino u Baru, a zatim je građevinska dozvola prenijeta na “Energo Invest Group”.

Bonus video: