Crna Gora opredijeljena da ispuni sve preduslove da bi dobila poziv u NATO

Pejanović Đurišić održala je i predavanje na Univerzitetu Džordžtaun na temu „Proširenje NATO i EU: Izazovi za novu Evropu“
1 komentar(a)
Majkl Tarner, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Majkl Tarner, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.03.2015. 10:46h

Crna Gora je opredijeljena da ispuni sve preduslove kako bi do kraja godine dobila poziv za članstvo u NATO, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ona je u nastavku posjete Sjedinjenim Američkim Državama razgovarala sa Karen Donfrid, predsjednicom German Marshall Fund-a (GMF) i savjetnikom za bebjednost i odbrambenu politiku u GMF-u Derekom Šoleom.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Pejanović Đurišić, upoznala sagovornike sa rezultatima u implementaciji reformi u ključnim oblastima koje su ocijenjene kao prioritetne -vladavina prava, borba protiv korupcije, reforma vojnog i bezbjednosnog sektora i jačanje javne podrške.

"Naglasila je čvrstu opredijeljenost Crne Gore da ispuni sve preduslove kako bi do kraja 2015. godine uslijedio poziv za članstvo i apostrofirala da je izvjesna perspektiva članstva Crne Gore značajna i sa aspekta jačanja stabilnosti regiona zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je rekla da očekuje da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u konačnoj fazi integracija.

Navodi se da su Donfrid i Šole ocijenili da je Crna Gora izuzetno napredovala na putu ka punopravnom članstvu u NATO i istakli važnost kontinuirane implementacije postavljenih prioriteta.

Saglasili su se da bi članstvo Crne Gore doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu i na toj liniji obećali podršku u posljednjoj fazi integracije Crne Gore u NATO.

Pejanović Đurišić razgovarala i sa kongresmenom Majklom Tarnerom kome se zahvalila na snažnom angažovanju i promociji interesa Crne Gore u Kongresu.

Sagovornika je informisala i o aktivnostima u okviru fokusiranog i inteziviranog dijaloga sa NATO.

"Tarner, koji je i predsjednik Parlamentarne Skupštine NATO, afirmisao je ostvareni napredak Crne Gore na putu ka Alijansi naglašavajuci punu podrsku Parlamentarne Skupstine politici otvorenih vrata NATO", navodi se u saopštenju.

Pejanović Đurišić razgovarala i sa koopredsjedavajućim crnogorskog kokusa, kongresmenom Dag Lamborn koji je saopštio posvećenost promociji ostvarenog napretka Crne Gore u svim oblastima.

On je, kako se navodi, kazao da članovi Kokusa redovno sumiraju postignute rezultate koji preporučuju Crnu Goru za što skorije članstvo u Alijansi.

"Pejanović Đurišić i Lamborn razgovarali su i o daljim vidovima i modalitetima podrške Kongresa evroatlantskim aspiracijama Crne Gore. Snažnu podršku da Crna Gora bude pozvana u NATO do kraja godine uputio je i senator Ben Kardin", ističe se u saopštenju.

Pejanović Đurišić održala je i predavanje na Univerzitetu Džordžtaun na temu „Proširenje NATO i EU: Izazovi za novu Evropu“.

Ona je nakon predavanja, sa studentima posdiplomskih studija Škole međunarodnih odnosa, razgovarala o aktuelnim bezbjednosnim, političkim i socio-ekonomskim pitanjima u svijetlu trenutnih dešavanja u Istočnoj Evropi i refleksiji na region.

Pejanović Đurišić potencirala je da jedino integracija svih zemalja i usvajanje standarda EU može doprinijeti trajnom miru, stabilnosti i ekonomskom napretku regiona.

Bonus video: