Lajčak: Nastavak podrške Slovačke za ulazak u EU i NATO

„Slovačka će nastaviti snažno da podržava napore Crne Gore da dobije pozivnicu za članstvo u Alijansi do kraja godine i da zadovoljavajućom dinamikom ispunjava kriterijume za članstvo u EU“, kazao je Lajčak
0 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Miroslav Lajčak, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.03.2015. 20:03h

Slovačka će nastaviti da podržava napore Crne Gore za ulazak u NATO do kraja godine, ako i one vezane za ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU, poručio je potpredsjednik Vlade te države, Miroslav Lajčak.

On se danas sastao sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Duškom Markovićem.

„Slovačka će nastaviti snažno da podržava napore Crne Gore da dobije pozivnicu za članstvo u Alijansi do kraja godine i da zadovoljavajućom dinamikom ispunjava kriterijume za članstvo u EU“, kazao je Lajčak.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, čestitao Crnoj Gori na dosadašnjem uspjehu i kazao da očekuje da će intenzivan i naporan rad uložen na reformu zakonodavstva i na unaprjeđenje postojećih i osnivanje novih institucija dati solidne i održive rezultate u narednom periodu.

U saopštenju se dodaje da je Marković istakao da kontinuitet političkih i radnih kontakata između dvije države i intenzivna razmjena iskustava u oblasti integracija pokazuje tradicionalno dobre međudržavne odnose i podršku Slovačke evropskoj perspektivi Crne Gore.

„Sagovornici su iskazali čvrsto uvjerenje da će države članice valjano ocijeniti napore Crne Gore za članstvo u NATO i da će država dobiti poziv za članstvo u ovoj godini što je, kako su se saglasili, nemjerljivo važno sa aspekta stabilnosti regiona i njegovog podsticanja da dalje unaprjeđuje demokratski potencijal“, zaključuje se u saopštenju.

Susret i sa Krivokapićem

Članstvo u NATO-u za Crnu Goru je od suštinskog značaja, a proširenje evroatlantske porodice ne može biti završeno bez država zapadnog Balkana, ocijenili su Lajčak i predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić.

Oni su danas otvorili Nacionalnu konvenciju o evropskoj integraciji Crne Gore (NKEI 2013-2014).

Krivokapić je, kako je saopšteno zahvalio Slovačkoj na podršci koju Crnoj Gori pruža od sticanja nezavisnosti, posebno u procesima integracija.

Lajčak je, kako se navodi, čestitao Crnoj Gori na uspjesima i napretku koji je postigla.

On smatra da je proces pristupanja EU najbolji način da se država transfomiše i usvoji bolje standarde.

Dodao je da je Crna Gora predvodnik integracija na zapadnom Balkanu i da potvrđuje da proces proširenja postoji, živi i da se nastavlja.

Krivokapić i Lajčak su ocijenili da proces integracija nema alternativu, a da Crnu Goru približava zajednici slobodnih i demokratskih država.

Bonus video: