Neophodni konkretni rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije

Predmet razgovora Radulovića i portugalskih parlamentaraca bila aktuelna situacija i budućnost EU u ekonomskom, integracionom i bezbjednosnom planu, sa posebnim osvrtom na iskustva Portugala, kao i na stanje i perspektivu Crne Gore i zapadnog Balkana
65 pregleda 5 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.03.2015. 16:35h

Crna Gora ove godine mora ostvariti konkretni rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije na visokom nivou, saopšteno je u razgovoru portugalskih parlamentaraca sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore, Brankom Radulovićem.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Radulović je proteklih dana boravio u službenoj posjeti Portugalu, gdje se sastao sa potpredsjednikom portugalskog Parlamenta Juliom Miranda Calhom, kao i sa predsjednicima i članovima odbora za evropske poslove, za ekonomiju i javne poslove, za budžet, finansije i javnu administraciju i za ustavna pitanja, prava, slobode i garancije.

Navodi se da je predmet razgovora Radulovića i portugalskih parlamentaraca bila aktuelna situacija i budućnost EU u ekonomskom, integracionom i bezbjednosnom planu, sa posebnim osvrtom na iskustva Portugalije, kao i na stanje i perspektivu Crne Gore i zapadnog Balkana.

„Calha je istakao da se svi politički činioci u aktuelnoj vlasti i opoziciji čvrsto zalažu za očuvanje i euro zone, pri čemu dominantno smatraju da treba redefinisati i unaprijediti ulogu i funkcionisanje zajedničkih institucija i samih država članica“, kaže se u saopštenju.

Kada je u pitanju proces daljeg proširenja EU, Calha je istakao da se politički činioci u Portugalu zalažu za njeno dalje širenje na zemlje zapadnog Balkana, ali prije svega kao posljedicu ispunjenja kriterijuma i standarda.

„Potpredsjednik portugalskog Parlamenta je jasno iznio stav da podržava Crnu Goru u evropskim i NATO integracijama, ističući da se već ove godine moraju ostvariti konkretni rezultati posebno u borbi protiv kriminala i korupcije na visokom nivou“, kaže se u saopštenju.

Calha je naglasio da je sudbina Crne Gore isključivo u njeniim rukama, i da će dinamika integracionih procesa zavisiti od mjerljivih rezultata, naročito iz poglavlja 23 i 24, odnosno borbe protiv kriminala i korupcije na visokom nivou.

„Potpredsjednik je iskazao veliku zabrinutost u vezi sa načinom organizovanja izbora u Crnoj Gori i u još nekim državama Evrope. On smatra da su slobodni i fer izbori osnov svake demokratije i da su se oni u Portugalu za to izborili prije četrdesedak godina, te da danas nijedan politički činilac nema nikakvih primjedbi oko njihove regularnosti i ishoda“, navodi se u saopštenju.

On je, takođe, istakao da opzicija u Crnoj Gori treba da se zalaže za ispunjenje svih pretpostavki i standarda za organizovanje narednih parlamentarnih izbora, i da taj problem mora biti institucionalizovan i u Crnoj Gori i u EU kako bi dostigao potrebnu pažnju i interesovanje svih aktera.

Prema njegovim riječima, ukoliko se na taj način ne ostvare rezultati, tada su mogući i drugi demokratski mehanizmi.

Tokom sastanka sa članovima Odbora za evropske poslove, portugalski parlamentarci su, kako se navodi, dali jedinstvenu podršku integracijama Crne Gore i zemljama zapadnog Balkana u EU, pritom dovodeći u pitanje da li Crna Gora trenutno ispunjava mnoge kriterijume, naročito kada su u pitanju poglavlja 23 i 24.

„Mišljenje pojedinih parlamentaraca bilo je da će se proširenje ostvariti tek u srednjeročnom periodu i da to neće biti za vrijeme mandata sadašnje administracije EU“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: