Lekić o DF: Protivili su se koordinaciji zbog partijskih i ličnih interesa

Iz Nove srpske demokratije su saopštili da će Lekić ostati upamćen kao dio jednog dragocjenog iskustva, koje će DF-u pomoći da nastavi u daljem radu kvalitetnije bez obzira na njegovu odluku da napusti ovaj politički savez, i osnuje vlastitu političku partiju
50 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić (Novina)
Miodrag Lekić (Novina)
Ažurirano: 13.03.2015. 18:02h

Odlučio sam da nastavim samostalno političko dijelovanje, koje će u isto vrijeme biti doprinos širokom okupljanju opozicionih snaga protiv neodgovorne i nekontrolisane vlasti, poručio je Miodrag Lekić, koji je sinoć kolegama u Demokratskom frontu saopštio da napušta DF.

On je sada već bivšim kolegama, kako kaže, iskreno poželio puno novih uspjeha u političkom radu.

“Polazeći od javne odogovornosti koju imam, između ostalog i prema više od 154.000 birača koji su mi ukazali povjerenje na predsjedničkim izborima, nastaviću samostalno političko angažovanje,” rekao je Lekić.

Istakao je da će važan pravac njegovog djelovanja ostati i ono što je izvorna ideja DF, a to je doprinos okupljanju širokih opozicionih snaga u crnogorskom društvu.

Lekić je iskoristio da pohvali rezultate DF tokom posljednje dvije i po godine rada.

“Kao dosljedno opozicioni savez, Front se snažno afirmisao potvrđujući se kao dominantna opoziciona snaga što je potvrđeno na izborima, uprkos dokazanim izbornim prevarama partije Đukanovića, Marovića i Vujanovića iz sistema Snimak”, kazao je Lekić .

Međutim, dodao je da i pored više pokušaja nije uspio da ukloni neke nedostatk u funkcionisanju koalicije DF.

Djelovanjem svojih članica široka koalicija DF je, figurativno rečeno, prelazila sa ustrojstva demokratske federacije na koncept konfederacije pa i saveza suverenih partija članica. Takav razvoj, makar bio i prirodan i u skladu sa legitimnim čuvanjem partijskih statusa, jeste bio nerijetko u suprotnosti sa mojim takođe legitimnim naporima da DF postane funkcionalna, složna, demokratska koalicija s ciljem strpljivog, zajedničkog građenja javnog kredibiliteta i još većeg povjerenja građana Crne Gore,” rekao je Lekić.

"Bez obzira na činjenicu da su otpori tome dolazili od drugih, kroz pojedinačne i parcijalne partijske pristupe i interese koji se u širokoj koaliciji mogu tumačiti i legitimnim, smatram nastalu situaciju nedovoljne koordinacije i jedinstvenijeg javnog nastupa Fronta između ostalog i svojim neuspjehom".

Izrazio je nadu da će u narednom perioduostvariti konstruktivnu i korektnu saradnju “sa svim nezavisnim subjektima iz širokog spektra građanskog društva kao i politički dokazanim opozicionim snagama, i to primarno sa preostalim komponentama DF-a”, na što ga, kako je istakao, obavezuju zajednički ciljevi, a to su: beskompromisna borba za konstituisanje demokratske i pravne države, javno odgovorne i kontrolisane vlasti koja bi zaustavila ekonomsko propadanje i višestruku agoniju zemlje i građenje crnogorskog društva na vrijednostima skladnog spoja domaće tradicije i evropske modernosti.

Pokret za promjene (PzP) je sa žaljenjem prihvatio odluku Miodraga Lekića da napušti DF i formira svoju političku partiju. On je kazao da DF predstavlja “jedinu nadu za smjenu ovog režima”.

PzP smatra da ideja formiranja političke partije dolazi u veoma lošem trenutku,”kada se aktuelni režim nalazi u ogromnim problemima a nastavak fragmentacije opozicione scene samo ide u prilog očajničkim pokušajima Đukanovića i Krivokapića da opstanu na vlasti, po svaku cijenu”.

Iz Demokratske narodne partije (DNP) su saopštili da su njihovi predstavnici na Predsjedništvu DF-a „učinili su sve da bi Lekić promijenio svoju odluku o napuštanju DF-a“.

Iz Nove srpske demokratije su saopštili da će Lekić ostati upamćen kao dio jednog dragocjenog iskustva, koje će DF-u pomoći da nastavi u daljem radu kvalitetnije bez obzira na njegovu odluku da napusti ovaj politički savez, i osnuje vlastitu političku partiju.

Bonus video: